Extra beveiliging bij de stembureaus in Kabul
NOS Nieuws

Doden door zelfmoordaanslag bij stembureau Kabul

In het noorden van Kabul heeft een terrorist zichzelf opgeblazen bij een stembureau in een school. Hij probeerde daar naar binnen te gaan, maar dat lukte niet en toen liet hij zijn bom voor de school afgaan. Er zijn zeker 15 mensen omgekomen en 25 mensen raakten gewond.

In Afghanistan zijn voor het eerst in acht jaar tijd parlementsverkiezingen. De verkiezingen werden drie jaar geleden afgelast, omdat het land toen niet stabiel genoeg was voor een veilige stembusgang.

Ook nu verlopen de verkiezingen chaotisch en zijn er op meerdere plekken incidenten geweest waarbij in totaal zo'n 25 tot 30 doden vielen. In aanloop naar de verkiezingen zijn bij aanslagen zeker honderd doden gevallen, onder wie tien kandidaten.

Lange rijen

Zowel de Taliban als Islamitische Staat hadden vooraf gedreigd met aanslagen bij de stembureaus, en mensen opgeroepen om thuis te blijven. Daar is weinig gehoor aan gegeven, bij veel stembureaus stonden vandaag lange rijen.

Vanwege de drukte was besloten om de stembureaus langer open te houden, ook het bureau waar de aanslag werd gepleegd.

Op sommige plaatsen kunnen mensen ook morgen nog stemmen.

Veel beveiliging

De Afghanen gaan naar de stembus om nieuwe leden te kiezen voor de Wolesi Jirga, het lagerhuis. Er zijn meer dan 2500 kandidaten voor de 249 zetels die te verdelen zijn.

De regering zet meer dan 50.000 beveiligers van politie en leger in om de verkiezingen in goede banen te leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl