Zeldzame walvis gefilmd vanaf windmolenpark in Noordzee
Medewerkers van energiebedrijf Eneco hebben een zeldzame walvis vastgelegd vanaf een windturbine in de Noordzee. Ze maakten een filmpje van de gewone vinvis, een zeezoogdier dat zich zelden tot nooit laat zien in dit deel van de wereld.
De installateurs werkten op het Prinses Amalia-windpark, dat zo'n 23 kilometer uit de kust van IJmuiden ligt. De vinvis die zij zagen, is waarschijnlijk een onvolwassen walvis. Volwassen dieren van deze soort kunnen zo'n 18 meter lang worden.
De monteurs reageren verheugd als ze de vinvis zien, zo is te horen op beelden die de medewerkers van Eneco en Delft Offshore Turbine (DOT) hebben gemaakt:
De walvis was moeilijk herkenbaar op de beelden, vond Arthur Oosterbaan, conservator bij natuurcentrum Ecomare op Texel. Maar als de installateurs inderdaad een gewone vinvis hebben gefilmd, dan is dat een zeldzaamheid, zegt hij.
De laatste keer dat een levend exemplaar Nederland aandeed, was in 2001: dat dier verdronk nadat het in de haven van Vlissingen was vast komen te zitten.
Deze soort is de op-een-na-grootste ter wereld, na de blauwe vinvis. De walvis komt normaal vooral voor in de Atlantische Oceaan, en laat zich zelden zien in de Noordzee. Oosterbaan: "Dus dit soort beelden is altijd heel indrukwekkend."
Vorig jaar augustus spoelde op het strand van Texel het geraamte van een gewone vinvis aan. Het dier van bijna 20 meter lang was waarschijnlijk aangevaren door een schip en het karkas was in verregaande staat van ontbinding.