De Servische volleybalsters vieren de overwinning op Italië
NOS Sport

'Servische volleybalsters zijn de trots van de natie'

Met Servië als tegenstander treffen de Nederlandse volleybalsters vrijdagmorgen in de halve finale van het WK niet alleen een oude bekende, maar vooral ook een team dat in de volleybalwereld én in eigen land een sterrenstatus geniet. Sinds Servië vorig jaar uitgerekend ten koste van Oranje de Europese titel veroverde, worden de speelsters in eigen land beschouwd als heldinnen.

NOS-correspondente Mitra Nazar, die sinds 2012 in Belgrado woont, zag een jaar geleden met eigen ogen hoe de Europese titel voor de Servische volleybalsters tot een waar volksfeest leidde. Met de wedstrijd tegen Nederland voor de deur legt Nazar uit wat volleybal in Servië losmaakt.

Hoe kijken de Serviërs naar hun volleybalvrouwen?

"Servië is echt een land van teamsporten. Vooral voetbal en basketbal zijn immens populair. Volleybal komt op de derde plaats en daarbij krijgt het vrouwenteam absoluut meer aandacht dan het mannenteam. De reden daarvoor is simpel: het vrouwenteam presteert beter dan het mannenteam."

"De Servische volleybalsters zijn door het winnen van het EK vorig jaar de trots van de natie. Door die titel hebben ze een sterrenstatus gegeven. Toen ze na dat EK terugkwamen in Servië, zijn ze gehuldigd op het centrale plein in Belgrado."

"Duizenden mensen hebben toen tot laat in de avond een waar volksfeest gevierd, met Servische vlaggen en fans in teamshirts."

Is er veel aandacht voor het WK volleybal?

"In de media is er nu nog weinig over het WK terug te zien, maar dat wordt zeker anders als de finale bereikt wordt. De sportpagina's zullen dan weer vol staan. Het bereiken van de eerste WK-finale ooit zal voor Servië en de volleybalsters een historisch moment zijn."

"De halve finale tegen Nederland is alleen bij sportzenders achter de decoder te zien, maar ik verwacht toch dat veel mensen naar de wedstrijd zullen kijken. Vooral thuis, want alleen voetbal wordt op grote schermen in cafés gekeken."

Tijana Boskovic geldt als de vedette van het team. Wat weet je van haar?

"Ze is geen Novak Djokovic, dat is de absolute nummer één in Servië, maar iedereen weet ook wie Boskovic is. Ze is een absolute ster. Boskovic komt weinig in de publiciteit, want ze verschijnt niet in tv-shows en staat niet op covers van tijdschriften. Maar toch kent iedere Serviër haar. Zonder haar had Servië vorig jaar waarschijnlijk de Europese titel niet gepakt."

Tijana Boskovic (r) tijdens de kwartfinale tegen Italië

Is Servië bang voor de Nederlandse volleybalsters?

"In de Servische sportpers wordt vooral geschreven dat Nederland een sterk en gevaarlijk team heeft. De algemene verwachting is dat Servië een flinke kluif aan Nederland gaat krijgen."

"De Servische coach Zoran Terzic heeft al in meerdere interviews gezegd dat het een zware strijd gaat worden. Maar het vertrouwen binnen de ploeg is groot. Het geloof is groot dat ze de finale zullen halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl