NOS Voetbal

Belgische Pro League neemt maatregelen tegen wantoestanden

De Belgische Pro League, de organisator van de Belgische competitie, heeft een aantal maatregelen aangekondigd om nieuwe wantoestanden in het Belgische voetbal tegen te gaan. Aanleiding is het omvangrijke fraude- en matchfixingschandaal dat een week geleden naar buiten kwam.

Een van de maatregelen is de aanstelling van een speciale commissie van drie experts, zo maakte voorzitter Marc Coucke van de Pro League bekend. De commissie moet aanbevelingen doen over regels met betrekking tot makelaars en licentievoorwaarden. Minister van Staat Melchior Wathelet is de voorzitter en Pierre François, bestuurslid van de Pro League, is het tweede lid. Zij moeten samen een derde expert aanwijzen.

Makelaars

In het onderzoek dat nu loopt, gaat de aandacht voornamelijk uit naar de spelersmakelaars Mogi Bayat, die beschouwd wordt als de machtigste spelersmakelaar van België, en Dejan Veljkovic. Zij zouden gesjoemeld hebben met spelerscontracten en constructies hebben opgezet waardoor ze maximaal profiteerden zonder dat extra commissies afgestaan hoefden te worden aan spelers, clubs of de overheid.

Volgens de voorzitter van de Pro League zal er onder meer gesproken moeten worden over maximumpercentages voor makelaars bij transfers. Ook de vergoedingen voor tussenpersonen moeten openbaar worden, zodat er geen onduidelijkheid meer kan bestaan over waar het geld naartoe gaat.

De Belgische organisator van de competitie hoopt ook dat er op een later moment wetgeving zal komen om fraude en matchfixing aan te pakken.

Matchfixing Myny

Woensdag meldden Belgische media dat voetballer Olivier Myny zou hebben toegegeven dat hij eind vorig seizoen in aanloop naar de wedstrijd van zijn club Waasland-Beveren tegen KV Mechelen is benaderd om de uitslag van het duel te beïnvloeden. Hij zou naar eigen zeggen geen gehoor hebben gegeven aan die oproep.

Olivier Myny (r) in actie

De hechtenis van negen verdachten in het onderzoek is dinsdag met een maand verlengd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl