Het Aziatische lieveheersbeestje
NOS Nieuws

Lieveheersbeestjes overal in huis - waar komen die ineens vandaan?

  • Rebecca Vernhout

    redacteur Online

  • Rebecca Vernhout

    redacteur Online

Ineens zijn ze er, met tientallen tegelijk. Lieveheersbeestjes in vensterbanken, op witte muren en in hoeken van de kamer. Kwamen er afgelopen week al opzienbarende berichten uit Groot-Brittannië over de vliegende beestjes, afgelopen weekeinde werden de insecten ook in Nederland veelvuldig opgemerkt. Waar komen die ineens allemaal vandaan?

"De meeste daarvan zaten al in je huis", vertelt Vincent Kalkman van EIS Kenniscentrum Insecten. "Normaal kruipen ze vanaf september in hoekjes en spleten om daar te overwinteren, maar door de warmte van de afgelopen dagen zijn ze weer actief geworden. En dan zie je dus ineens al die beestjes in huis kruipen en vliegen."

Drie generaties per jaar

Kalkman deed de afgelopen jaren landelijk onderzoek naar de aanwezigheid van lieveheersbeestjes in Nederland. "De Aziatische is verreweg de meest voorkomende soort in Nederland. Die heeft een voorkeur om in huizen te overwinteren." De soort is dit jaar geholpen met de lange, warme zomer, denkt hij. "Het Aziatische lieveheersbeestje is de enige soort die meerdere generaties per jaar voortbrengt. In warme jaren zoals dit jaar kunnen zich drie generaties voortplanten. En ja, dan krijg je er ineens wel heel veel."

Lieveheersbeestjes op een drempel

Een geruststelling: in de winter eten ze niet, dus dan richten ze ook geen schade aan in huis. "Maar als je er echt van af wil, kun je ze het beste opvegen met stoffer en blik en buitenzetten", adviseert Kalkman, "dan gaan ze naar de buren." Ramen en deuren goed dichthouden, net als bij muggen, helpt volgens hem het beste om de kevertjes buiten te houden.

Gevaarlijk zijn ze niet, zegt Kalkman, al gaan er verhalen over mensen die gebeten worden en allergisch zijn voor het gele gif wat de diertjes afscheiden als ze zich bedreigd voelen. "Maar die verhalen zijn heel zeldzaam, voor zover ik weet komt dat niet vaak voor."

Nuttig

Pas aan het eind van de winter worden de insecten weer actief. Als ze uitvliegen, zitten ze massaal in tuinen en bossen. "En dan is iedereen weer hartstikke blij met die beestjes", zegt Kalkman, "want daar maken ze zich nuttig als bladluisbestrijders."

Op Twitter wordt veelvuldig melding gemaakt van lieveheersbeestjes die zich verzamelen op zonnige oppervlakten, in vensterbanken en op plafonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl