Zo is het om als vrouw te leven in de uitzichtloze oorlog in Jemen
"De rest van de wereld zag Jemen altijd als een derdewereldland. Dat is hier algemeen bekend. We hadden inderdaad weliswaar een moeilijk leven. Maar het was niet zo moeilijk als het nu is."
De situatie in Jemen wordt door de VN bestempeld als de ergste humanitaire crisis ter wereld. Meer dan 22 miljoen mensen komen eerste levensbehoeften tekort. Delen van het land verkeren op de rand van hongersnood. Dat ervaart ook een 40-jarige vrouw uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa: "We hebben geen water en geen stroom. Dit is geen leven zo. Op dit moment is ons leven niks meer waard."
Afgelopen zomer kwam de NOS met de vrouw in contact. Om veiligheidsredenen wil ze alleen anoniem haar verhaal vertellen, haar naam is bij de redactie bekend. Via WhatsApp stuurde ze de NOS audio-berichten om haar dagelijks leven te beschrijven in een land dat nu al meer dan drie jaar in de greep van een burgeroorlog is.
Hoe is het om in een door oorlog verscheurd land te wonen? Bekijk hier het verhaal van de 40-jarige vrouw uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa.
De oorlog in Jemen gaat inmiddels het vierde jaar in. Bombardementen zijn voor de miljoenen inwoners onderdeel geworden van het dagelijks leven. De Verenigde Naties meldde afgelopen week nog dat meer dan 1200 kinderen sinds het begin van de oorlog zijn omgekomen door luchtaanvallen.
De oorlog is een strijd tussen de Jemenitische regering aan de ene kant en de Houthi-rebellen aan de andere kant. De regering krijgt steun van een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, die weer wordt gesteund door westerse landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De Houthi-rebellen in het noorden van het land worden gesteund door Iran.
Uitzicht op een oplossing of op z'n minst een staakt-het-vuren is er niet. Ondanks internationale bemoeienis staan de strijdende partijen nog altijd lijnrecht tegenover elkaar. Zo weigerden de Houthi-rebellen vorige maand aan te schuiven bij vredesonderhandelingen onder leiding van de VN.