KNVB: communicatie tussen scheidsrechter en VAR kan duidelijker
De KNVB is tevreden over de invoering van de videoscheidsrechter, oftewel de VAR. Dat stelt Mike van der Roest, namens de voetbalbond betrokken bij het VAR-project. Tegelijkertijd pleit de bond voor betere communicatie naar het publiek en betere communicatie tussen scheidsrechter en VAR.
Na zeven speelronden heeft de VAR negen keer ingegrepen nadat een doelpunt was gemaakt. In zeven gevallen werd daarbij het doelpunt geannuleerd, twee keer werd na bestudering van tv-beelden vastgesteld dat de treffer geldig was.
Vijf keer werd een niet gegeven penalty alsnog gegeven. De KNVB stelt dat in drie gevallen na raadpleging van de VAR alsnog een verkeerde beslissing werd genomen.
Van der Roest stelt dat de voetbalbond tevreden is met de VAR. "We merken dat er draagvlak is voor de VAR. Duidelijke fouten die gecorrigeerd worden, dat begrijpen mensen. Maar tevreden wil nog niet zeggen dat we klaar zijn. We moeten niet verslappen. Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Denk dan aan de uitleg van het protocol en de communicatie en samenwerking tussen de VAR en de scheidsrechter."
Waar liep hij tegenaan in de communicatie tussen VAR en scheidsrechter? Van der Roest: "We merken dat de communicatie tussen scheidsrechter en VAR nog duidelijker kan. Als je gaat praten moet je goed naar elkaar luisteren. In een stadion is dat weleens lastig. Dan moet de opdracht van de scheidsrechter aan de VAR kort en bondig zijn en moet je zorgen dat de man je hoort. Als scheidsrechter moet je duidelijk laten weten of je iets gehoord hebt. Dat klinkt basic, maar daar valt winst te behalen."
Hoe kan de uitleg over de VAR worden verbeterd? Van der Roest: "Kijk naar Ajax-AZ. Daar wordt een penalty teruggedraaid omdat in de aanloop naar de strafschop buitenspel wordt geconstateerd. 'De VAR is toch voor een strafschop en niet voor buitenspel?', vragen mensen zich af. Dat klopt, maar de strafschop was niet toegekend als er voor buitenspel was gevlagd. Zo'n geval behoeft uitleg. Ik denk dat we met z'n allen wat geduld moeten hebben voordat iedereen in de gaten heeft hoe het VAR-protocol werkt."
'De Kuip heeft beperkte mogelijkheden'
Van der Roest en de bonden denken nog na over de vraag hoe beslissingen duidelijker met het stadionpubliek gecommuniceerd kunnen worden. Dat is niet overal even makkelijk, stelt de oud-profscheidsrechter: "In De Kuip zijn de technische mogelijkheden bijvoorbeeld beperkt en kunnen we geen bewegende beelden afspelen."
De KNVB-official verwacht de komende weken met de clubs in gesprek te gaan over de VAR en de bijbehorende verbeterpunten. Wat er ook allemaal nog verbeterd zal worden, één ding staat voor Van der Roest vast: "De videoscheidsrechter gaat niet alle problemen oplossen. Interpretatie blijft. Die uitdaging houden we toch."