Onderzoekers lopen het stadion van Club Brugge in

22 verdachten voorgeleid in onderzoek naar fraude in Belgische voetbal

Van de 28 personen die gisteren zijn verhoord in het kader van het onderzoek naar belastingfraude en matchfixing in het Belgische voetbal, worden er 22 voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Dat heeft het Belgische federaal parket bekendgemaakt in een persconferentie.

Welke personen worden voorgeleid, maakte het parket niet bekend. Tal van kopstukken uit het Belgische voetbal moesten zich melden op het politiebureau, zoals Club Brugge-trainer Ivan Leko en de voormalig directeur van Anderlecht Herman Van Holsbeecken. Leko is inmiddels weer op vrije voeten, meldt zijn advocaat tegenover Het Laatste Nieuws.

Verder heeft het parket concrete verdenkingen voor matchfixing bij in elk geval twee wedstrijden in de hoogste Belgische competitie: Antwerp FC - Eupen (3 maart 2018) en KV Mechelen - Waasland-Beveren. Doel van de matchfixing was te voorkomen dat KV Mechelen degradeerde.

Luxehorloges, cash en juwelen

Het onderzoek naar corruptie in het Belgische voetbal loopt sinds eind 2017.

Gisteren kwam het recherchewerk aan het licht met een gigantische operatie. 184 agenten verrichtten 44 huiszoekingen in het gehele land. Onder meer bij bestuurders, spelersmakelaars, scheidsrechters en ook bij juweliers. Daarnaast kregen de clubs Anderlecht, Club Brugge, RC Genk, AA Gent, Standard Luik, KV Kortrijk, Lokeren, KV Mechelen en KV Oostende bezoek van onderzoekers.

"Tientallen rotte appels in Belgische voetbal'

Bij de huiszoekingen werden onder meer juwelen, cash en dure horloges in beslag genomen. Alleen de horloges - waarvan vooral lege verpakkingen werden aangetroffen - hadden al een totale waarde van 8 miljoen euro, aldus het parket. Tegelijk werden op 13 adressen in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië invallen gedaan. Daarbij werden bankrekeningen met een totale waarde van 3,6 miljoen euro in beslag genomen.

Foute spelersmakelaars

Het onderzoek richt zich voornamelijk op de spelersmakelaars Mogi Bayat, die beschouwd wordt als de machtigste spelersmakelaar van België, en Dejan Veljkovic.

Zij zouden volgens het parket gesjoemeld hebben met spelerscontracten en constructies hebben opgezet, zodat ze maximaal profiteerden zonder dat extra commissies afgestaan hoefden te worden aan spelers, clubs of de overheid. Ze deden dat onder meer met de hulp van corrupte advocaten, familieleden en rekeningen in het buitenland. Bayat gaf onder meer dure horloges weg bij zijn activiteiten.

Ook de twee scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière zijn verdachten in het onderzoek. Veljkovic zou rond de laatste competitiewedstrijd in het seizoen van KV Mechelen tegen Waasland-Beveren arbiter Vertenten en vier bestuursleden van Waasland-Beveren hebben benaderd om de uitslag van de wedstrijd te beïnvloeden. Hij vroeg ook twee sportjournalisten Vertenten een hoge beoordeling te geven in hun krant.

Mechelen won de wedstrijd met 2-0, maar degradeerde alsnog. Degradatieconcurrent Eupen scoorde namelijk vier doelpunten in de laatste 17 minuten tegen Excelsior Moeskroen.

Veljkovic zou daarnaast "ongeoorloofde contacten" hebben gehad met scheidsrechter Delferière, waarbij de mogelijke schorsing van een speler is beïnvloed. De twee scheidsrechters zijn inmiddels geschorst, meldt scheidsrechtersbaas Johan Verbist aan VTM.

Operatie Propere Handen

De operatie, die de naam 'Propere Handen' heeft gekregen van de autoriteiten, kan verstrekkende gevolgen hebben voor het Belgische voetbal. Voetbalbond KBVB liet gisteren weten "kennis te hebben genomen" van het onderzoek: "Dit raakt onze sport op meerdere vlakken. Indien gevraagd zullen wij vanzelfsprekend bijdragen aan het onderzoek. Dat uiteraard met alle mogelijke transparantie."

Hoewel er nog geen signalen zijn dat ook het Nederlandse voetbal is geraakt door de corruptie, zei het OM gisteren met belangstelling te kijken naar wat er nu in België gebeurt. "De wereld van makelaars is een zeer gesloten wereld waar wij moeilijk onze vingers achter krijgen. Op dit moment hebben we geen signalen dat de hoofdpersonen in het schandaal in België ook in Nederland hebben geacteerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl