NOS NieuwsAangepast

Scoutingleider vrijgesproken van brandmerken tieners

De jeugdleider van de scouting in Goes is vrijgesproken van zware mishandeling van drie kinderen tijdens een zomerkamp in België. De 23-jarige Mark B. drukte met een brandijzer de afkorting van de scoutinggroep in de ruggen van de kinderen: F. N. voor Frans Naerebout.

De rechtbank in Middelburg acht niet bewezen dat B. de kinderen met opzet zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht, zoals het OM had aangevoerd. Het ritueel waarbij dit gebeurde wordt al jarenlang bij de scoutingvereniging uitgevoerd.

Normaal gebeurt het brandmerken met alleen met inkt. Om het ritueel realistischer en spectaculairder te maken wordt de stempel kort voor het brandmerken even door het vuur gehaald. De kinderen moeten vervolgens bij het brandmerken schreeuwen alsof ze hevige pijn hebben. In dit geval had iemand volgens B. kort voor hij met het ritueel begon het vuur opgestookt met het brandijzer, waardoor het veel heter was dan hij had ingeschat.

Bekijk hier het oordeel van de rechter en de reactie van Scouting Zeeland:

Scoutingleider niet schuldig aan zware mishandeling

De slachtoffers zijn twee jongens en een meisje tussen de 12 en 14 jaar. Zij liepen eerste- en tweedegraads brandwonden op. De littekens daarvan zijn nog altijd zichtbaar. De advocaat van B. bepleitte dat zijn cliënt niet wist dat het brandijzer heet was en dat het om een "ontzettend stomme fout" ging.

"Er is niet gebleken dat de verdachte de kinderen een lesje wilde leren door hun daadwerkelijk brandwonden toe te brengen", zegt de rechter in zijn vonnis. Dat B. het brandijzer dicht bij zijn arm hield om de warmte te controleren, ziet de rechter als bewijs dat er geen opzet in het spel was.

Grove onachtzaamheid

Wel is de verdachte schuldig aan het toebrengen van de verwondingen, vanwege zijn "grove onachtzaamheid". Maar omdat dit niet door het OM ten laste was gelegd, kan B. hier niet voor worden veroordeeld, zegt de rechter. Nu de man is vrijgesproken, hebben de kinderen ook geen recht op een schadevergoeding, oordeelt de rechter.

Het OM gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. "Het klopt dat wij de schuldvariant niet ten laste hebben gelegd. Maar dat is geen fout. Wij vinden principieel dat er sprake is geweest van opzet", zegt een woordvoerder.

"Bij één kind kan het misschien nog een ongeluk zijn. Maar hij heeft daarna hetzelfde gedaan bij twee andere kinderen. Dit ging ook niet om een wondje, dat ontstaat nadat je je vinger brandt en snel wegtrekt. Die kinderen hadden echt een brandstempel op hun rug. Bij een van hen kwam er wit pus uit de wond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl