Ranomi Kromowidjojo
NOS Sport

Op weg naar Tokio ligt Kromowidjojo 'weer lekker in het water'

Ranomi Kromowidjojo is momenteel welhaast onverslaanbaar in het 25-meterbad. Afgelopen weekend was ze bij wereldbekerwedstrijden in Boekarest de Zweedse zwemkoningin Sarah Sjöström zelfs driemaal de baas: op de 50 meter vlinderslag en de 50 en 100 meter vrije slag.

Dat zijn gunstige voortekens op weg naar de Olympische Spelen, over iets minder dan twee twee jaar in Tokio? Naarmate de Spelen dichterbij komen, voelt 'Kromo' het vuur in zichzelf weer oplaaien. "De Spelen zitten altijd in mijn achterhoofd. Het is niet zo dat ik er elke dag aan denk, maar het is wel hét hoogtepunt. De rest zijn tussenmomenten."

Ze traint nu al specifiek voor Tokio. "De finales zijn daar in de ochtend in plaats van in de avond. Daar zijn we ons nu al op aan het voorbereiden."

Prikkels komen goed aan

Terug naar het nu. Waar komt deze piek ineens vandaan? "Races maken mij beter. Dan komen de prikkeltjes goed aan bij mij. Trainen hoort erbij, maar ik houd van wedstrijden. Ik voel gewoon dat het per race beter gaat."

En dat voelt tienvoudig wereldkampioen en olympisch kampioen Sjöström ook, weet Kromowidjojo. "Ik heb een paar mooie tikkies uitgedeeld. Zij prikkelt mij om constant heel hard te moeten zwemmen. Maar buiten het bad kunnen we het heel goed met elkaar vinden."

Is Kromowidjojo nu waar ze wil zijn? "Ik sta er lekker op en lig weer lekker in het water. Maar ik voel me niet beter ten opzichte van bijvoorbeeld twee jaar geleden. Het gaat gewoon goed."

Twee jaar geleden, toen waren de teleurstellende Spelen in Rio. Daarna was er alleen zilver (50m vrije slag) op de WK. Allemaal op de langebaan in een 50-meterbad. Tot en met het einde van het jaar zwemt Kromowidjojo kortebaanwedstrijden, in januari gaat het vizier op de langebaan.

"Het voordeel van de kortebaan is dat je meer keerpunten hebt en dus langer onder water zwemt. Dat ligt me iets beter", aldus Kromowidjojo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl