NOS Nieuws

Grote politieactie op bedrijventerrein Nieuwegein

De politie is vanmorgen binnengevallen bij twee bedrijven in Nieuwegein. Een groot deel van het bedrijventerrein Ravenswade werd afgezet voor het onderzoek. Er zijn vier mensen aangehouden.

De invallen waren bij een growshop en een groothandel. Bij de groothandel worden alle spullen verkocht waarmee hennep kan worden geteeld, zegt een woordvoerder van de politie. Sommige spullen zijn "ook geschikt voor andere doeleinden". Er worden bijvoorbeeld lampen, groeimiddelen en ventilatoren verkocht. Alleen de planten en zaadjes kun je er niet krijgen. De groothandel draait volgens de politie een omzet van 25 tot 30 miljoen euro per jaar.

Bekijk hieronder beelden van het onderzoek op het bedrijventerrein:

  • NOS/Martijn Bink
  • NOS/Martijn Bink

In totaal zijn zes bedrijfspanden en woningen doorzocht. Er is beslag gelegd op de inventaris, voertuigen en boten. Op verschillende plekken in het land zijn vrachtwagens van de groothandel langs de kant gezet door agenten. De auto's en lading zijn voor het onderzoek in beslag genomen.

Professionele hennepteelt

De groothandel wordt ervan verdacht als grootste leverancier in Nederland een belangrijke rol te spelen in de professionele hennepteelt in Nederland en vermoedelijk West-Europa. Bijna alle bedrijven die in het klantenbestand staan zouden actief zijn in de hennepteelt.

De groothandel levert onder meer aan growshops. Of de groothandel ook levert aan de growshop die nu is doorzocht, wilde de politiewoordvoerder niet zeggen.

Het bedrijf zit er niet in het geheim, "maar wat verboden is, is het voorbereiden of vergemakkelijken van grootschalige hennepteelt. Dat is waarom we naar binnen zijn gegaan."

Afgezet

Het onderzoek naar de bedrijven duurt al bijna een jaar. De invallen begonnen om 08.00 uur, meldt RTV Utrecht.

Grootschalige hennepteelt is strafbaar. Bovendien is sinds 1 maart 2016 ook de voorbereiding of het vergemakkelijken van grootschalige hennepteelt strafbaar gesteld in de Opiumwet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl