Een apotheek in het ziekenhuis
NOS Nieuws

Apothekers negeren artsen bij medicijnkeuze, kiezen goedkopere variant

Apothekers bepalen vaak zelf welk merk medicijn ze aan een patiënt geven. Zelfs als een arts een specifiek merk voorschrijft, kiezen apothekers in veel gevallen voor een goedkopere variant met dezelfde werkzame stof. Dat blijkt uit een enquête van de Patiëntenfederatie.

Artsen zetten soms een bepaald merk met daarbij de term 'medische noodzaak' op een recept. Dat doen ze als patiënten bijvoorbeeld slecht reageren op het wisselen van merken.

De Patiëntenfederatie hield een enquête onder ruim 8600 leden. Bijna 2900 van hen kregen een merkmedicijn voorgeschreven, maar in 28 procent van die gevallen was het moeilijk om het specifieke merk mee te krijgen.

Bijwerkingen

Goedkopere merken leiden volgens de Patiëntenfederatie geregeld tot bijwerkingen en soms werken ze ook minder goed. De federatie noemt het voorschrijven van een alternatieve variant, terwijl de arts om een specifiek merk vraagt, schandalig. "En vaak wordt het aan de balie niet eens aan patiënten uitgelegd", zegt Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie. "Dan weten mensen niet dat ze een ander medicijn meekrijgen en gebeurt er opeens iets met hun lijf."

Eerder maakte NOS op 3 deze video over medicijnentekort:

Hoe het kan dat een medicijn soms op is

Apothekers zeggen dat ze niet anders kunnen, omdat ze zich aan besparingsafspraken met zorgverzekeraars moeten houden. Apotheker Aris Prins, die zich namens branchevereniging KNMP bezighoudt met het beleid rond medische noodzaak, zegt in de Volkskrant dat hij negentig procent van de medische-noodzaak-verzoeken afwijst. "Natuurlijk zijn er mensen die baat hebben bij een specifiek merkmiddel, maar dat is een minderheid. Medische noodzaak is de meest gedevalueerde term ooit", zegt hij.

Prins zegt dat het een kostenbesparing voor de maatschappij is om zoveel mogelijk alternatieve medicijnen voor te schrijven. "Het is een centenkwestie om het betaalbaar te houden, dit preferentiebeleid. Het staat in de polisvoorwaarden en daar heeft de patiënt zelf mee ingestemd."

Gedoe

Volgens Prins zetten doktersassistenten soms 'medische noodzaak' op het recept als ze in hun systeem niet de stofnaam van een medicijn kunnen vinden, maar wel het merk. Ook zouden artsen door patiënten onder druk worden gezet om een bepaald merk op het recept te vermelden.

Hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Marcel Bouvy zegt in de Volkskrant dat de situatie tot gedoe leidt aan de balie bij apothekers. "Mensen denken bij een goedkoper middel dat ze troep krijgen, terwijl elk middel zeer streng wordt gecontroleerd."

Toch vindt hij dat zorgverzekeraars minder rigide moeten vasthouden aan hun richtlijnen. "Als een patiënt een angstaanval krijgt bij alleen al de gedachte aan een nieuw middel, moet je een duurder medicijn accepteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl