Wereldkampioen Jaspers: 'Passie voor driebanden houdt me overeind'
Zijn passie voor het spelletje houdt hem al zo'n dertig jaar aan de top van de internationale biljartwereld. Driebander Dick Jaspers is een bevlogen biljarter, traint hard, is een echte liefhebber en leeft als een prof.
"Maar je moet ook een beetje lekker leven. Als je tien uur per dag ballen tegen drie banden staat te stoten, word je echt knettergek", legt de 53-jarige Brabander uit.
Jaspers is net terug uit Caïro, waar hij zaterdag voor de vierde keer in zijn leven de wereldtitel driebanden greep. De eerste pakte hij al in 2000, daarna volgden nog mondiale titels in 2004 en 2011. In de spannende finale versloeg hij zaterdagavond in de verlenging de Fransman Jerémy Bury. Na 21 beurten was het 40-40. De Fransman maakte er in de extra beurt twee, Jaspers ging er overheen met drie.
Terriër
"Slopend", kijkt hij terug op de eindstrijd. "Bury is een taaie, een vechter, een echte terriër. Ik maakte foutjes op het eind en als ik had verloren, moet ik eerlijk zeggen, had ik het wel een beetje zelf weggegeven."
Sinds zijn eerste grote internationale zege in 1990, de Dutch Open in Oosterhout, is er veel veranderd in de driebandenwereld. Het spel is, mede door de komst van de tijdklok, een stuk sneller geworden. "Vroeger kon ik rustig twee minuten rond de tafel lopen om de posities van de ballen goed in me op te nemen. In Caïro bij de WK was de speeltijd per poging 40 seconden", legt Jaspers uit.
Jaspers is meegegaan met de tijd. "Ik heb mijn spel moeten aanpassen, win zeker niet alles meer. Dit jaar weer eens een wereldbekerwedstrijd in Blankenberge. Het is een stuk lastiger geworden. De concurrentie is enorm toegenomen", geeft de vijfvoudig winnaar van de wereldbeker aan.
Dat het niveau wereldwijd omhoog is gegaan, is mede een gevolg van de groei die driebanden doormaakt in Azië. Het wereldwijd opererende bedrijf LG speelt daar een belangrijke rol in, en het feit dat partner Kozoom veel biljarten live uitzendt.
Volwaardige topsport
"Driebanden is erg populair in Aziatische landen als Zuid-Korea en Vietnam. Daar zijn duizenden verenigingen en zalen met dertig tot veertig speeltafels. In Korea zijn drie biljartkanalen op televisie. Biljarten is daar een volwaardige topsport, staat in de top-5 van populairste sporten", weet Jaspers, die zelf veel in Zuid-Korea verblijft en daar op straat wordt herkend.
"Voor Vietnamezen, er stonden er drie in de kwartfinales van het WK, is driebanden een mogelijkheid om aan de armoede te ontsnappen. Ze zijn de laatste jaren erg sterk geworden. Er komt gewoon een heel nieuwe generatie driebanders aan", zegt Nederlandse beste driebander.
Elke partij is een examen dat je aflegt
De Brabander kan zelf ook goed rondkomen van zijn sport. Maar hij moet er veel voor doen en veel voor laten. "Ik ben heel veel van huis. Dat is soms niet makkelijk, maar het moet. Driebanden is keiharde business geworden. Er komt door bijvoorbeeld alle tv-aandacht ook veel meer geld binnen, al is dat in vergelijking met bijvoorbeeld voetbal nog steeds peanuts", meent de Brabander.
Geheimen
Heeft het driebanden na zoveel jaren aan de top eigenlijk nog wel geheimen voor hem? "Niet veel, maar er blijft altijd iets te leren. De drie ballen komen altijd wel een keer in een onmogelijke positie te liggen. Dat je dan denkt: die is niet maken. Soms lukt het dan wel. Het oplossen van een complexe opgave, geeft voldoening."
Examen
Jaspers behoort al bijna dertig jaar tot de wereldtop. Zit er nog geen sleet op zijn spel? "Ik win niet meer alles, maar ik heb het geluk dat ik me nog steeds heel erg goed op het spel kan focussen. De druk is groter geworden, er kan meer worden verdiend. Elke partij is eigenlijk een soort examen dat je aflegt. In Caïro ben ik bijna cum laude geslaagd."