Bert Nederlof
NOS Voetbal

Oud-voetbalcommentator Bert Nederlof (72) overleden

Oud-sportjournalist en -radiocommentator Bert Nederlof is overleden. De geboren Rotterdammer, die de laatste jaren op Texel woonde, is 72 jaar geworden. Nederlof was al langere tijd ziek.

De op 26 augustus 1946 geboren Nederlof groeide op in de Rotterdamse wijk Crooswijk. Zijn opa nam hem al als kind mee naar Woudestein, het stadion in het nabijgelegen Kralingen. Daar begon zijn nooit meer verdwijnende liefde voor de voetbalsport in het algemeen en voetbalclub Excelsior in het bijzonder.

Hij kon toen nog niet bevroeden dat zijn toekomst ook bij het voetbal zou liggen, zij het niet op het veld, maar aan de zijlijn als verslaggever. Nederlof werkte zijn halve leven bij weekblad Voetbal International, maar genoot bij het grote publiek vooral bekendheid door zijn radiocommentaar voor Langs de Lijn.

Het commentaar van Bert Nederlof bij Van Bastens goal in '88

Zijn journalistieke loopbaan begon bij De Rotterdammer, de krant waar hij zich stortte op het amateurvoetbal. Een stapje hogerop - want de amateurs werden verruild voor het betaald voetbal - vond hij bij dagblad Trouw en later De Tijd.

In 1973 werd Nederlof gestrikt door Voetbal International. Daar is hij 35 jaar werkzaam geweest als redacteur, eindredacteur en senior-redacteur. In die periode produceerde naast vele wedstrijdverslagen ook honderden interviews, met veelal een menselijke invalshoek.

In 1989 stond een reportage over de trip van de Suriprofs naar Suriname gepland. De tickets waren al binnen, maar toen een aantal prominente spelers toch niet meegingen, ging er een streep door de reis. Een beslissing die Nederlof het leven redde: het vliegtuig met de Suriprofs verongelukte, 176 inzittenden vonden de dood. Elf overleefden de ramp.

Bij Beeld en Geluid in Hilversum werd de 10.000ste uitzending gemaakt. Langs de Lijn-coryfeeën Hans Eijsvogel, Heinze Bakker, Hans Hogendoorn, Bep van Houdt, Bert Nederlof, Henk Kok, Herman van der Velden en Koos Postema gaven acte de présence

In 2008 benutte Nederlof de VUT-regeling om vervroegd met pensioen te gaan. Hij bleef desalniettemin bijdragen leveren aan het tijdschrift en voegde ook nieuwe titels toe aan zijn boekenoeuvre.

De schrijver met de vlotte pen schreef boeken over onder meer Willem van Hanegem, Ronald Koeman, Leo Beenhakker, Huub Stevens, Rob Rensenbrink en Feyenoord. Later deze maand verschijnt nog een biografie van Keje Molenaar van zijn hand.

Heizeldrama

Naam maakte Nederlof ook als voetbalcommentator bij Langs de Lijn. Tussen 1973 en 1995 deed hij verslag van talloze wedstrijden in binnen- en buitenland.

Zo was hij in 1982 bij het Europacup-treffen tussen Spartak Moskou en HFC Haarlem, waar zich in de Russische vrieskou buiten het gezichtsveld van de meeste aanwezigen een - naar jaren later bleek - ramp voltrok op de tribune van het Lenin Stadion. Honderden fans kwamen er om het leven.

Op 29 mei 1985 was hij getuige van het Heizeldrama in Brussel, waar bij de Europacup 1-finale tussen Juventus en Liverpool 39 supporters omkwamen in het gedrang voorafgaand aan het duel. Het verslag op de radio werd onmiddellijk flink versoberd. Terwijl collega Leo Driessen rondliep in het stadion, beperkte Nederlof zich tot het vermelden van de ruststand, het enige doelpunt en de eindscore.

Ruitjesbroek

Wel plezier beleefde hij aan de zijde van Jack van Gelder aan het EK van 1988, het toernooi waar Oranje de titel greep. Met een beetje fantasie met dank aan Nederlof, die uit bijgeloof het hele EK dezelfde ruitjesbroek droeg, altijd op de rechterstoel plaatsnam en collega Van Gelder - "dat brengt geluk" - aan het roken kreeg.

De broek ging ook na het toernooi steevast mee naar interlands. Totdat Nederland weer eens tegen een nederlaag opliep, op het WK van 1990 tegen Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl