De Franse minister Le Maire (links) in gesprek met zijn Italiaanse collega Tria
NOS NieuwsAangepast

Financieringstekort Italië maakt Europese ministers nerveus

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

De ministers van Financiën van de eurozone maken zich grote zorgen over Italië. Het land wil flink geld uitgeven waardoor het financieringstekort oploopt, zo werd vorige week bekend. De eurozone is nog niet sterk genoeg om een nieuwe financiële crisis aan te kunnen, zegt de Franse minister Le Maire.

Italië kampt met een staatsschuld van ruim 2300 miljard euro, die door de zeer ambitieuze begroting verder zal oplopen. Daarin wordt onder meer geld vrijgemaakt voor een basisinkomen voor de armen, een verlaging van de pensioenleeftijd en lagere belastingen voor ondernemers. Het financieringstekort zal volgens de plannen oplopen naar 2,4 procent, 1,6 procent hoger dan de EU-norm.

'Einde van de euro'

EU-commissievoorzitter Juncker waarschuwt ervoor Italië geen speciale behandeling te geven. "Als we dat met alle eurolanden doen, betekent dat het einde van de euro."

Na de vergadering van de Eurogroep, vanmiddag in Luxemburg, logen de reacties van de ministers van Financiën er niet om. Minister Hoekstra wilde niet precies vertellen wat er is besproken met zijn Italiaanse collega Tria, maar de Italiaan heeft Hoekstra's zorgen niet kunnen wegnemen. "Ik kom somberder naar buiten dan ik naar binnen ben gegaan."

Hoewel niemand de begroting van de Italianen keihard wil afwijzen, liet Hoekstra wel weten dat het juist in een tijd van economische groei zaak is om de begroting op orde te brengen.

Nog nooit verworpen

Formeel moet Italië voor half oktober de begroting in Brussel inleveren, waarna de Europese Commissie ernaar kijkt. Een definitief oordeel volgt pas als de begroting helemaal vast staat. Dat is begin volgend jaar.

De Europese Commissie kan in het ergste geval de begroting van de Italianen verwerpen, iets wat tot op heden nog nooit is gebeurd. Ook niet bij Frankrijk dat jaren achtereen de regels overtrad en een te groot financieringstekort had.

De Franse minister Le Maire was dan ook voorzichtig in zijn reactie. "Het is niet aan de lidstaten om er iets van te vinden, maar er zijn wel regels. En die regels gelden voor elke lidstaat. De toekomst van de landen die met de euro betalen is aan elkaar gelinkt, want we hebben besloten om samen de euro te nemen als betaalmiddel en dus is het Italiaanse probleem ook ons probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl