Abdenasser El Khayati viert zijn doelpunt, de zevende van het seizoen alweer

ADO neemt punt mee uit Arnhem na zevende seizoenstreffer El Khayati

Vitesse heeft voor de derde keer dit seizoen gelijkgespeeld. In Arnhem werd het 1-1 tegen ADO Den Haag.

Vitesse domineerde in de eerste helft, maar creërde weinig. In de achttiende minuut was de thuisploeg wel tweemaal gevaarlijk. Matús Bero schoot nog naast, maar na balverlies van Lex Immers kopte Tim Matavz wel raak op aangeven van Roy Beerens.

In de extra tijd van de eerste helft schoot Navarone Foor nog via de voet van ADO-verdediger Nick Kuipers op de lat.

ADO Den Haag liet zich pas in de tweede helft zien. Elson Hooi trof ook de lat met een van richting veranderd schot en met wat geluk zorgde Abdenasser El Khayati voor de 1-1: na een kluts tussen de topscorer en Eduardo belandde de bal in het doel.

Het was alweer de zevende treffer voor El Khayati, die daarmee de topscorerslijst van de eredivisie aanvoert, samen met Kristoffer Peterson van Heracles Almelo.

Vitesse eindigde het duel met tien man, nadat aanvoerder Maikel van der Werff in de negentigste minuut het veld moest verlaten met een tweede gele kaart.

Vitesse-trainer Leonid Sloetski begreep niet waarom zijn ploeg in de tweede helft de greep op de wedstrijd verloor. "Het verschil tussen de eerste en de tweede helft was als dag en nacht."

"De eerste helft was misschien wel de beste van het seizoen, daarom begrijp ik niet wat er in de tweede helft gebeurde. We maakten veel fouten, zakten te ver terug en probeerden het alleen nog met lange ballen. Ik ben erg teleurgesteld", aldus Sloetski.

Kantelen

Ook zijn evenknie bij ADO had gezien dat de wedstrijd na rust compleet kantelde. "Het was de moeilijkste week die we gehad hebben sinds ik bij ADO ben", verwees trainer Alfons Groenendijk naar de 7-0 nederlaag tegen PSV. "In de eerste helft zag ik een ploeg zonder vertrouwen. De tweede helft was goed. We waren de baas op het veld en hadden de wedstrijd nog kunnen winnen."

In de rust was Groenendijk - net als een aantal spelers - flink boos geworden. "Ik wil geen trainer zijn van een groep mensen die niet het geloof uitstraalt. We laten ook elkaar een beetje in de steek. Dat vind ik echt niet goed. Ik wil altijd een ploeg zien die strijdbaar is en voetbalt naar hun mogelijkheden."

Gelredome staat stil bij Slag om Arnhem en slachtoffers Oss

Vitesse speelde in een speciaal tenue in blauw en bordeauxrood, de kleuren van de Eerste Britse Luchtlandingsdivisie (de Airbornes). Daarmee werd de Slag om Arnhem herdacht, het mislukte offensief van de geallieerden in september 1944 tegen de Duitse bezetters.

Na vier minuten en twaalf seconden werd het spel een minuut stilgelegd, ter nagedachtenis aan de vier kinderen die donderdag omkwamen bij een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang. 0412 is het kengetal van de gemeente Oss.