#WhyIDidntReport: 'Ik gaf mezelf de schuld van mijn verkrachting'
Carmen Dorlo
redacteur Online
"Het is heel pijnlijk om te zien dat iemand die tientallen jaren later naar buiten treedt, precies de behandeling krijgt die ze gevreesd heeft. Zoals ik het ook gevreesd heb", zegt de 53-jarige Robert Chesal, slachtoffer van seksueel misbruik, als reactie op een tweet van Donald Trump van gisteren.
De Amerikaanse president zei dat Christine Ford wel aangifte had gedaan als ze echt seksueel misbruikt was door rechter Brett Kavanaugh, kandidaat voor het Hooggerechtshof. Ford (51) zegt dat ze begin jaren 80 is betast door een "stomdronken" Kavanaugh.
Trumps tweet kreeg meteen veel kritiek en als reactie riepen slachtoffers van seksueel misbruik een hashtag in het leven: #WhyIDidntReport. Die was binnen de kortste keren trending.
Verschillende vrouwen en mannen vertelden over hun ervaring met seksueel misbruik en waarom ze het niet meteen naar buiten hebben gebracht. Ook gebruikten ze de hashtag om hun verhaal voor het eerst te vertellen.
"Mensen doen alsof het bizar is dat iemand decennia later vertelt wat er gebeurd is. Dat is niet zo", zegt Chesal. "Het doet zó veel pijn, het maakt zo veel inbreuk op je identiteit en dat je eigenaar bent van je eigen lijf. Dat dringt zo diep door dat je niet kan verwachten dat iemand het snel kan verwerken of vertellen."
Chesal werd verkracht door een leraar op school toen hij 14 was. Hij heeft de verkrachting 33 jaar verzwegen. Hij besloot een boek te schrijven over de verkrachting en het zwijgproces: Een Verzwegen Leven.
"Voordat ik dit kon bespreken of zelfs maar benoemen, dat heeft me 33 jaar gekost. Ik moest 46 jaar oud zijn voordat ik de woorden over mijn lippen kon krijgen: ik ben door iemand verkracht. Het was alsof ik het te echt zou maken als ik het zou vertellen."
Chesal dacht dat het zijn schuld was. "Ik gaf mezelf de schuld omdat ik was meegegaan tot een bepaald punt. De man was veel ouder dan ik, in de 30. Ik was gedrogeerd en verkracht. Het begon met dat we samen een jointje rookten, daarna gaf hij me een heel sterke pil."
Als de omgeving negatief reageert, wordt het slachtoffer nóg een keer slachtoffer.
Dat is inderdaad een van de redenen waarom slachtoffers zwijgen over misbruik, zegt Femke Eisma. Zij is de woordvoerder van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. "Het zwijgen kan aan meerdere factoren liggen. Een daarvan is inderdaad het schuldgevoel. Soms treedt dat op doordat er wel een genitale respons heeft plaatsgevonden tijdens het misbruik. Dan vragen slachtoffers zich af: heb ik het toch soms zelf gewild?"
Ook angst voor onbegrip speelt mee. "Als de omgeving negatief reageert, wordt het slachtoffer nóg een keer slachtoffer." Vaak vindt het misbruik ook plaats door een bekende. "Uit de meeste recente cijfers van de politie blijkt dat 90 procent van de daders een bekende van het slachtoffer is. Zo'n persoon wil je misschien beschermen."
Het is werkelijk bizar dat politici verwachten dat je een traumaslachtoffer op deze manier kan behandelen.
Dat herkent Chesal. "Wat enorm wordt onderschat, is wat er psychologisch en fysiek met een slachtoffer gebeurt. Je wordt zo aangetast in je zelfvertrouwen: het is gewoon een trauma. Het is een dynamiek die veel mensen niet begrijpen en waar politici doelbewust hun ogen voor sluiten."
Daarom wordt Chesal ook misselijk van de uitspraak van Trump, zegt hij. "Deze vrouw (Christine Ford, red.) gaat in de schijnwerpers voor miljoenen mensen op tv haar verhaal doen - het is werkelijk bizar dat politici verwachten dat je een traumaslachtoffer op deze manier kan behandelen."
De Senaatscommissie die de voordracht van Kavanaugh behandelt, heeft Ford uitgenodigd te komen praten over het vermeende misbruik. De advocaten van Ford hebben vanavond aangegeven dat hun cliënt dat komende week inderdaad zal doen. Wel zijn er nog wat details die moeten worden uitgewerkt. Zo zijn er nog geen dag en tijd bepaald.