James Rodriguez was betrokken bij twee Bayern-treffers

Bayern bezorgt Schalke vierde verlies, Klaassen scoort voor Bremen

Schalke 04 heeft zich ook in speelronde vier niet uit de malaise weten te voetballen. De nummer twee van de Bundesliga van vorig seizoen leed opnieuw een nederlaag, al hoefde de ploeg van Gelsenkirchen zich daar deze keer minder voor te schamen: er werd thuis met 2-0 verloren van titelhouder Bayern München dat nog altijd schadevrij is in de competitie.

Gaapte er half mei een marge van 21 punten tussen beide clubs op de eindranglijst, nu was Bayern met een voorsprong van negen punten afgereisd naar Schalke, dat tot dusver nog geen succesje had kunnen bijschrijven. En dat zat er nu ook geen moment in. Na acht minuten had James Rodriguez de 0-1 al binnengekopt, uit de al vierde hoekschop voor de gasten. Na een halfuur belandde een vrije trap van David Alaba bovenop de lat boven Schalke-doelman Ralf Fahrmann.

Robben rust

Bayern, dat aantrad zonder Arjen Robben die met het oog op het midweekse programma rust gegund werd, kwam nauwelijks in de problemen, maar vergat ook afstand te nemen. Zo verzuimde Rodriguez een prachtige Beierse aanval kort na rust doeltreffend af te ronden.

Halverwege het tweede bedrijf leidde een overtreding op hem wel de 0-2 in: Robert Lewandowski, die precies drie jaar geleden als invaller tegen Wolfsburg vijf keer scoorde in negen minuten, benutte de toegekende strafschop.

Dortmund met tien man langszij

Hoffenheim slaagde er niet in trainer Julian Nagelsmann, die ondanks zijn pas 31 jaar zaterdag al voor de honderdste keer op de bank zat bij de Duitse club, niet een passend cadeau te geven. De competitietopper in eigen huis tegen Borussia Dortmund eindigde ondanks een enorm veldoverwicht, vele kansen en een slotfase tegen tien man, in 1-1.

Joshua Brenet maakte zijn eerste minuten in de Bundesliga. Sterker, de oud-PSV'er stond in de basis bij Hoffenheim en dat mag opvallend genoemd worden na zijn verbanning uit de selectie voor het Champions League-duel met Sjachtar Donetsk van afgelopen week. Die straf volgde op het ongeoorloofd wegblijven bij een video-analyse.

Hoffenheim-aanvaller Joelinton haalt uit voor de 1-0

De revanche van Brenet mocht er wezen. Vanaf het middenveld spelend manoeuvreerde de tweevoudig international zichzelf enkele keren in kansrijke positie en stond hij ook aan de basis van de 1-0 kort voor rust. Zijn lage voorzet belandde via-via voor de voeten van uitblinker Joelinton, die Roman Burki in de uiterste hoek verschalkte. De Dortmund-doelman had in de 19de minuut nog knap ingegrepen bij een enorme kans voor Leonardo Bittencourt.

Video-arbiter

Ook na rust domineerde de thuisploeg, die in de eerste tien minuten van de tweede helft tot tweemaal toe dacht op 2-0 te komen, maar beide malen gooide de buitenspelregel roet in het eten, al moest daar bij de eerste keer wel de video-arbiter aan te pas komen. Aan de andere kant had Shinji Kagawa de bal voor het intikken, maar zijn inzet ging rakelings naast.

Onbegrip bij Hoffenheim-trainer Julian Nagelsmann na een afgekeurde treffer

De opgave voor Dortmund werd nog moeilijker na de rode kaart voor Abdou Diallo, die een duel met de doorgebroken Andrej Kramaric leek te gaan winnen, maar de spits toch omver trok. Het weerhield de nummer twee op de ranglijst na drie speelronden er niet van een slotoffensief eruit te persen. En met succes. Na knap voorbereidend werk van Marco Reus kon de Amerikaan Christian Pulisic de 1-1 tegen de touwen jagen.

In de extra kreeg invaller Ishak Belfodil, die net als Brenet ook de video-analyse had gemist, nog een dot van een kans om de winnende voor zijn rekening te nemen. Hij knalde echter vanaf twee meter afstand hoog over. Dortmund zakte door het gelijkspel naar de derde plek, omdat Hertha BSC thuis met 4-2 won van Borussia Mönchengladbach en van positie vijf oprukte naar de tweede.

Klaassen profiteert van blunder

Davy Klaassen haalde met Werder Bremen de tweede competitiezege van het seizoen binnen. Het won met 3-2 bij Augsburg. De oud-Ajacied ontpopte zich tot matchwinnaar bij de ploeg die dankzij de drie punten naar plek 4 steeg.

Doelpunten van Max Kruse in de 34ste en Maximilian Eggestein (op aangeven van good old Claudio Pizarro) in de 36ste minuut bezorgden de gasten een comfortabele voorsprong, maar die was door tegentreffers kort voor rust (Koo Ja-Cheol) en kort erna (Philipp Max) alweer verdwenen.

Een kwartier voor tijd kon Klaassen na een blunder van keeper Fabian Giefer, die een lage voorzet onder zich door liet glippen, de winnende in het lege doel schuiven. Het was zijn eerste doelpunt in de Bundesliga.

Augsburg-doelman Fabian Giefer laat de bal onder zich door glippen

Geen succes was er weggelegd voor Wout Weghorst, die met Wolfsburg tegen een 3-1 thuisnederlaag tegen Freiburg opliep. Na 21 minuten stond het door goals van Roland Sallai en Nils Petersen al 0-2 in de Volkswagen Arena.

Nadat Mike Frantz de stand naar 0-3 had getild, kon Admir Mehmedi na goed doorzetten van Weghorst wat terugdoen, maar meer zat er niet in voor Wolfsburg dat het seizoen was begonnen met twee zeges en een remise. Freiburg boekte z'n eerste overwinning.