Onderzoekers in een lab van het NFI
NOS Nieuws

Tientallen lopende strafzaken onderzocht op mogelijke fouten NFI

De speciale commissie die mogelijke misstanden binnen het NFI onderzoekt, buigt zich over 55 tot 60 lopende strafzaken. Het gaat om onderzoek naar fouten in zaken met steek- en slagwonden met dodelijke afloop.

Wat precies is misgegaan op de afdeling die hiermee zich bezighoudt, is niet bekend. Maar voor een medewerker van de organisatie was het genoeg om er als klokkenluider mee naar buiten te komen.

De commissie is al een paar maanden bezig met onderzoek, maar om hoeveel zaken het gaat was niet bekend. "Ik schrik daar wel van", zegt Jeroen Soeteman van de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten. "Dit gaat alleen maar om zaken met dodelijke afloop. Ik weet niet hoeveel lopende zaken er zijn waarbij iemand is doodgestoken of doodgeslagen, maar dat zullen er geen paar honderd zijn. Het gaat dus om veel zaken die worden onderzocht."

Vals rapport

Het risico in deze strafzaken is dat mensen worden veroordeeld op basis van een onjuist rapport. "Dat moet niet kunnen", stelt Soeteman. De vereniging raadt advocaten dan ook aan zo snel mogelijk bij officieren van justitie te informeren of hun zaak staat vermeld op de lijst.

"Stel dat iemand in voorlopige hechtenis zit omdat er een rapport is dat zegt dat hij betrokken was bij een steekpartij, kun je diegene dan nog wel in hechtenis houden? Of erger: iemand is mede op basis van dat rapport veroordeeld, dan moet je wel weten of je dat rapport kunt gebruiken, bijvoorbeeld in hoger beroep", aldus Soeteman.

Verontwaardiging

De speciale commissie die onderzoek doet werd al in april aangekondigd door minister Grapperhaus. Over welke misstanden het precies gaat, wilde hij tot verontwaardiging van de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten niet zeggen.

In oktober komt de speciale commissie met een rapport over de onderzoeken van het NFI.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl