De zaak was aangespannen door een docent

Ook ontslagvergoeding bij gedwongen minder werken

Werknemers die om gezondheidsredenen minder uren moeten gaan werken van hun werkgever, hebben recht op een ontslagvergoeding. Dat volgt uit een uitspraak van de Hoge Raad in een zaak die was aangespannen door een docent.

De vrouw werkte sinds 1980 bij de stichting Kolom, een Amsterdamse scholenkoepel voor speciaal onderwijs. In 2013 raakte ze vanwege haar gezondheid gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Kolom en de vrouw besloten vervolgens dat haar voltijdcontract zou worden omgezet in een aanstelling van 55 procent. Formeel werd daartoe eerst haar contract opgezegd, waarna ze opnieuw werd aangenomen.

De vrouw eiste vervolgens een transitievergoeding, waarop werknemers doorgaans recht hebben als hun contract volledig wordt opgezegd. Kolom was het daarmee niet eens, aangezien het dienstverband in de ogen van de scholenkoepel werd voortgezet.

33.000 euro

Het gerechtshof gaf Kolom gelijk: er was volgens het hof geen sprake van het beëindigen van het dienstverband. De vrouw ging daarop in cassatie bij de Hoge Raad.

Die heeft het arrest van het gerechtshof nu vernietigd. De arbeidsovereenkomst is weliswaar niet volledig beëindigd, maar wel gedeeltelijk. Daarom heeft de vrouw volgens het hoogste rechtsorgaan recht op een evenredige transitievergoeding, te weten ruim 33.000 euro.

Precedent

De raadsheren van de Hoge Raad erkennen dat de wet eigenlijk niet voorziet in een aanspraak op zo'n gedeeltelijke transitievergoeding bij een vermindering van de arbeidsduur. Maar toch zien ze daar ruimte voor bij een "substantiële en structurele vermindering van de arbeidstijd", bijvoorbeeld bij "het noodzakelijkerwijs gedeeltelijk vervallen van arbeidsplaatsen wegens bedrijfseconomische omstandigheden" of "blijvende gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van de werknemer".

Hoogleraar arbeidsrecht Stefan Sagel, die het cassatieberoep voerde namens de Algemene Onderwijsbond, verwacht dat de uitspraak een precedent schept voor veel toekomstige zaken, ook buiten het onderwijs. "Het gebeurt regelmatig dat een werkgever het initiatief neemt om het aantal uren te verminderen", zegt hij tegen de Volkskrant. "Zeker in gevallen van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl