MH17-team gaat nieuwe stukken bekijken - en stipt Russische onwil aan
Het internationale team dat de ramp met de MH17 onderzoekt gaat nieuwe informatie die Rusland vandaag aanleverde "zorgvuldig bestuderen". Het JIT benadrukt in een persbericht ook dat het land tot nu toe weinig ruimhartig is omgegaan met hulpverzoeken.
Rusland kwam in een persconferentie met de nieuwe informatie. Het JIT benadrukt erbij dat het wel eerst documenten wil ontvangen voor het de nieuwe claims kan bestuderen.
"Tot op heden heeft het JIT alle door de Russische Federatie verstrekte informatie zorgvuldig geanalyseerd en meegewogen in het onderzoek", laat het team weten in een persbericht. Daarin worden ook de momenten opgesomd dat Rusland weigerde mee te werken.
Zo ontving het JIT de afgelopen jaren geen inhoudelijke reactie op meerdere rechtshulpvragen en kreeg het vorige maand expliciet te horen dat er geen aanvullende verzoeken hoeven worden ingediend. Daarnaast noemt het JIT eerdere theorieën die Rusland aandroeg "feitelijk onjuist".
'Buk-raket uit Oekraïne'
Het Russische ministerie van Defensie stelde in de persconferentie dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 is neergehaald niet meer in Russische handen was op het moment van de ramp. Op een persconferentie meldde een woordvoerder dat de raket in Oekraïense handen was gekomen na de ontbinding van de Sovjet-Unie.
De spreker erkende dat de raket in 1986 in de buurt van Moskou is gefabriceerd, maar zei dat hij daarna naar Oekraïne is verscheept. Aan het einde van de Koude Oorlog zou het wapentuig daar zijn achtergebleven bij het Oekraïense leger.
"Men probeert opnieuw de schuld in de schoenen van Oekraïne te schuiven", concludeert correspondent Geert Groot Koerkamp. Rusland zegt dat het geheime informatie over de raket naar het JIT in Den Haag heeft gestuurd.
Op een persconferentie zei het Russische ministerie van Defensie nieuw bewijs te hebben:
Het onderzoeksteam concludeerde eerder dat de lanceerinstallatie eigendom was van de 53ste brigade van het Russische leger uit Koersk. Ook werd vastgesteld dat de raket die MH17 neerhaalde, was afgevuurd vanuit het gebied in Oost-Oekraïne dat in handen was van pro-Russische rebellen. In de reactie op de Russische claims worden die conclusies nog eens herhaald.
Rusland heeft vanaf het begin betwist dat het betrokken was bij het neerhalen van de MH17. Aanvankelijk opperde de Russische regering dat een Oekraïense straaljager er misschien verantwoordelijk voor was. Die theorie werd door het JIT van de hand gewezen.
Volgens Groot Koerkamp gaan de Russen selectief om met de bewijzen. "Ze concentreren zich op een aantal punten, maar laten tegelijkertijd veel andere zaken buiten beschouwing. Er zijn talrijke andere bewijzen, foto's en ooggetuigen die maar in een richting wijzen: dat de raket uit het gebied van de rebellen kwam."
Uithaal naar JIT
Op de Russische persconferentie haalde de defensiewoordvoerder ook uit naar het JIT. Volgens hem zijn de videobeelden die de onderzoekers gebruikten om de aanvoerroute van de Buk-raket te reconstrueren, gemanipuleerd. Beelden van een Buk-raket zouden op materiaal van een Russisch transport zijn geplakt.
Journalist Elliott Higgins van onderzoekscollectie Bellingcat die de beelden aanleverde, haalt hard uit naar die conclusies. "Die Russische 'experts' hebben geen idee waar ze het over hebben en hebben niet de beschikking over hetzelfde bronmateriaal als wij."
Vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden van het vliegtuig kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.