Guus Til en Björn Johnsen

'Ik geloof niet in een complex, staat nu een ander AZ dan vorig jaar'

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

Kun je afrekenen met een complex waarvan je het bestaan zelf ontkent? AZ won in vier jaar tijd onder John van den Brom slechts 2 van de 25 wedstrijden tegen de traditionele topdrie. Vorig seizoen gingen de zes competitieduels en de bekerfinale tegen Feyenoord zelfs allemaal verloren.

Zondagmiddag kwam er een eind aan de reeks nederlagen. Feyenoord werd in eigen huis op 1-1 gehouden. Of eigenlijk: AZ kwam niet verder dan 1-1.

Hoe dan ook: de club moest een verlies zien te verwerken. Spits en toptalent Myron Boadu blesseerde zijn enkel en moet, niet voor het eerst, lang revalideren.

'No one can stop us now'

Resultaten oprakelen uit het verleden heeft geen zin, luidt het mantra van Van den Brom. Hij besprak de slechte statistiek tegen topclubs niet met zijn spelers ('de media beginnen er toch wel over') en ook voor aanvoerder Guus Til was het geen thema.

"Ik doe hetzelfde als altijd, waarom zou het anders moeten? Ik had wel het gevoel: we moeten Feyenoord pakken vanwege de bekerfinale."

Til en Gudmundsson vieren de 1-0 tegen Feyenoord

AZ begon zonder angst voor een nieuwe teleurstelling aan de wedstrijd, het speelde in de geest van het laatste nummer waarmee het publiek werd opgewarmd: 'No one can stop us now'. Zou het dan eindelijk?

Feyenoord werd overrompeld door een fraai combinerend AZ. Het leverde al snel een doelpunt op, maar na een kwartier ging de storm liggen. Het laatste zuchtje wind verdween na de blessure van Boadu. Op een brancard met een vermoedelijk gebroken enkel verliet hij na een half uur het veld.

Til: "Ik denk dat je in het veld al zag dat we een beetje aangeslagen waren. Dat zou niet moeten, maar het is natuurlijk vreselijk."

Een zware enkelblessure voor Myron Boadu

"Eerst denk je aan zijn knie", doelt Til (20) op de blessure die Boadu (17) een jaar langs de kant hield. "Toen ik hoorde dat het iets anders was, hoopte ik dat het mee zou vallen. Maar ik zag de beelden en dacht: oh god. Het is zo sneu voor zo'n jonge jongen. Dat klinkt misschien gek, want ik ben zelf ook jong."

Na rust veerde AZ op en had het Feyenoord over de knie moeten leggen. Dat gebeurde niet. In de slotfase leek het belangrijker om niet te verliezen. Het bleef bij 1-1.

Complex?

Gertjan Verbeek, oud-AZ-trainer en in Alkmaar aanwezig als televisie-analist, wil de nederlagen tegen de topdrie niet groter maken dan het is. "Ik geloof niet in een complex, er staat nu weer een ander team dan vorig jaar."

"Maar je ziet nu wel dat het weer niet lukt, terwijl het zeker had gekund."

"Ik weet niet eens wat dat complex is", zegt Til terwijl hij rolt met zijn ogen. "Het is dat we vaak slecht spelen, maar dat was vandaag niet het geval, maar we waren niet goed in de details."

Ik word al bijna een oude lul, ik krijg nog net geen grijze haren.

Guus Til

Al te somber wil de jonge aanvoerder ook weer niet zijn. "Er zit zo veel rek in deze ploeg. Ik stond voor de wedstrijd te kijken en zag Van Persie... Daar stond ik toen ik acht was nog met een vlaggetje voor te zwaaien."

"En dan zijn er jongens die nog jonger zijn dan ik, Myron zat toen nog in de luiers. Dan word ik al bijna een oude lul, ik krijg nog net geen grijze haren."

Guus Til tijdens de voorbereiding op het sezoen

Na al die nederlagen van vorig seizoen heeft AZ in elk geval een punt. Til: "Maar toch vind ik dat we er twee hebben verloren."

De volgende kans doet zich aan tegen Ajax, op 7 oktober in de Johan Cruijff Arena. Zonder Boadu, in elk geval.

Verbeek: "Ajax en PSV zijn dit seizoen toch van een andere orde, dat gat is een stuk groter. Het zal heel moeilijk worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl