Kwart van bomen in herinneringsbos MH17 dood
Zeker een kwart van de 298 bomen die vorig jaar zijn geplant ter herinnering aan de slachtoffers van de vliegramp met MH17 is dood. De Gooi- en Eemlander meldt dat de ondergrond van het herdenkingsterrein in Vijfhuizen onvoldoende water doorlaat, waardoor de bomen niet kunnen overleven.
Simon Groot van de stichting Vrienden van het Nationaal Monument stelt in de krant dat het monument te snel is aangelegd, waardoor "een storende laag" in de ondergrond is ontstaan. Hij schat dat daardoor inmiddels zo'n zeventig bomen zijn doodgegaan.
Sjaak de Ligt van de stichting Monument MH17 denkt zelfs dat een derde, oftewel zo'n honderd bomen, is gesneuveld. Hij vermoedt dat er "verdichte lagen" in de bodem zitten. Water en wortels dringen moeizaam door die lagen, waardoor de bomen uit diepere lagen geen water en voedingstoffen kunnen halen. Bij wateroverlast blijft het water staan, waardoor de bomen juist een overvloed aan water te verwerken krijgen.
Zoektocht naar oplossing
Elk MH17-slachtoffer wordt op het monument, gelegen op steenworp afstand van Schiphol, herdacht met een eigen boom, voorzien van een naamplaatje. De bomen vormen samen een groot lint. De Ligt zegt dat MH17-nabestaanden met een dode boom inmiddels zijn geïnformeerd.
Er wordt volgens hem gewerkt aan een structurele oplossing voor de problemen met de bomen. De komende weken doet een boomdeskundige onderzoek op het terrein.
Op 17 juli 2017, exact drie jaar na de ramp met MH17, werd het Nationaal Monument MH17 officieel geopend. Daarbij waren onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte aanwezig. De eerste boom werd in maart vorig jaar geplant door toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.