Kabinet: vertrek financiële topman ING om witwassen 'passend'
Het kabinet noemt het besluit van de raad van commissarissen om de financieel topman van ING Koos Timmermans aan de kant te schuiven "passend". Het besluit kwam tot stand na verschillende gesprekken over het witwasschandaal tussen president-commissaris Wijers en minister Hoekstra van Financiën.
Het besluit van het OM om de zaak met ING te schikken voor 775 miljoen euro is op terechte gronden genomen, is de conclusie van het kabinet, maar normaal is het niet.
"ING is een systeembank en de grootste bank van Nederland", schrijft minister Hoekstra in zijn brief aan de Tweede Kamer. "Het is verontrustend dat bij een dergelijke instelling de feiten zo ernstig waren dat de grootste transactie ooit in Nederland is aangeboden."
Vragen over toezicht
In dat licht heeft het kabinet ook gekeken naar de rol van De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder op alle banken. Over het functioneren van het toezicht heeft het kabinet nog verschillende vragen die DNB de komende tijd moet beantwoorden.
Zo vraagt het kabinet zich af of DNB wel genoeg mensen heeft om alle banken te controleren, of DNB genoeg bevoegdheden heeft om in te grijpen bij verdenkingen en hoe groot de kans is dat zich weer witwaspraktijken voordoen bij ING of andere banken.
Er komt ook nog een Kamerdebat over de hele kwestie.
Beeld beschadigd
Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is het goed dat ING zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. De brancheorganisatie maakt zich wel zorgen over de gevolgen voor de sector. "Ik respecteer de verantwoordelijkheid die met het aftreden van Koos Timmermans wordt genomen voor een zaak die niet alleen de bank, maar ook het beeld van de sector heeft beschadigd", zegt Chris Buijink, voorzitter NVB.
Uit die sector komen veel vragen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft twijfels over het vertrek van financieel topman Timmermans. "Het is goed dat ze actie ondernemen maar er moet echt nog een goede uitleg komen waarom juist Koos Timmermans nu moet vertrekken. Te meer omdat Koos Timmermans in 2017 door de ECB goed genoeg is bevonden om tot de raad van bestuur toe te treden", zegt VEB-directeur Paul Koster. Ook wil de beleggersvereniging weten met wat voor een vertrekregeling de topman is weggestuurd.
Te laat
Ook hoogleraar bedrijfseconomie Kees Cools wil graag meer uitleg over het vertrek. "Ralph Hamers is uiteindelijk eindverantwoordelijk dus het was logischer geweest om hem weg te sturen." Bovendien komt de bank volgens Cools te laat met deze stap. "Als ING echt had gehecht aan hun eigen kernwaarden dan hadden ze vorige week al wat gedaan."
Toch lijkt met het vertrek van Timmermans de kous rondom het witwasschandaal bij ING voorlopig af. De kans dat ook Hamers nu nog zal opstappen is nihil, omdat zo'n grote systeembank niet zonder top kan.