Gps-tracker voor huisdier populair, maar Dierenbescherming ziet ook nadelen
Sjors Beukeboom
redacteur Online
Sjors Beukeboom
redacteur Online
Honden en katten krijgen steeds vaker een gps-tracker aan de halsband bevestigd. Uit een rondgang bij grote webshops, hondenverenigingen en hondenuitlaatservices blijkt dat deze chips populairder worden.
In 2017 raakten in Nederland bijna 78.000 huisdieren vermist. Katten (38.000) en honden (5000) kwamen het vaakst niet thuis. "Ruim de helft van de vermiste dieren keert terug bij de eigenaar", concludeert Stichting Amivedi, een organisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren, op basis van de eigen databank.
Bij weggelopen honden ligt dat percentage een stuk hoger: van 94 procent wordt het baasje gevonden. "Dat komt voornamelijk doordat een chip en bijbehorende registratie verplicht zijn voor honden", zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. "De gps-tracker voor honden kan een goede aanvulling zijn op die chip. Er worden namelijk meer honden dankzij een gps-tracker teruggevonden. Het is eigenlijk net zoiets als de mogelijkheid op je telefoon om te zien waar die zich bevindt."
Webwinkel Bol.com ziet de afgelopen weken bijna een verdubbeling in het aantal verkochte gps-trackers. "Dat is ten opzichte van het begin van 2018", zegt de winkel. Ook bij dierenwinkel Pets Place zien ze een flinke stijging. "In augustus introduceerden wij een gps-tracker in onze webshop. Vorige maand verkochten we er in totaal 330. De afgelopen vijf dagen hebben we al zeventig trackers verkocht."
Volgens Nagtegaal van de Dierenbescherming is de stijging te verklaren door een behoefte aan gemoedsrust bij eigenaren. "Net zoals je dat niet wilt met je kind, wil je de hond of kat ook niet kwijt zijn. Mensen hechten steeds meer aan hun huisdier." Pets Place vult aan: "Gps-trackers zijn de laatste tijd lichter en goedkoper geworden. Ook zijn ze makkelijker verkrijgbaar en bieden bijhorende apps steeds meer inzichten."
Toch is de Dierenbescherming niet laaiend enthousiast over de apparaatjes. Nagtegaal: "Het zijn kwetsbare spullen. Dieren kunnen de gps-tracker verliezen en daarnaast is de batterijduur beperkt. Met name voor katten zijn de trackers nog best zwaar om de nek. Katten zijn dieren die zich vaak door kleine kiertjes manoeuvreren en met een tracker is er een grotere kans dat ze ergens blijven haken. Deze nadelen zijn momenteel nog niet te voorkomen."