In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Cel voor Limburgs stel dat fraudeerde met geld voor gehandicaptenzorg

Een oud-bestuurder van de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) is veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf vanwege fraude met zorggeld. Zijn vriendin kreeg acht maanden cel opgelegd vanwege medeplichtigheid.

Het stel heeft volgens de rechtbank jarenlang geld verduisterd dat bestemd was voor de zorg aan gehandicapten. Het gaat in totaal om ongeveer 1,2 miljoen euro.

Luxe leven

Het stel uit Schinnen leefde luxueus dankzij de fraude. Een villa, aangekocht door de stichting, werd voor veel geld verbouwd en ingericht voor privégebruik. Het stel woonde er zes jaar. Ook werden op kosten van de stichting een dure tv, fitnessapparatuur en allerlei kunst gekocht.

Het stel schafte ook zeker vijftien paarden aan. Op papier waren die bedoeld voor ritjes met gehandicapten, maar in de praktijk reden alleen het stel en hun dochter erop.

Anonieme tip

De fraude bleef lang onopgemerkt door een opzettelijk gebrekkige administratie en het vervalsen van stukken. Wie kritiek had, moest vertrekken. De raad van toezicht werd informatie onthouden, zodat er geen zicht was op wat daadwerkelijk gebeurde met het geld. De bestuurder kon zo vijf jaar lang zijn gang gaan. Pas na een anonieme tip van een oud-medewerker kwam de zaak aan het rollen.

De rechtbank rekent het de bestuurder zwaar aan dat hij aan de haal ging met gemeenschapsgeld, dat was bedoeld voor mensen die zorg nodig hebben. Zijn vriendin had volgens de rechtbank een minder grote rol, maar zij liet het wel gebeuren en werkte op sommige momenten ook actief mee. Ook profiteerde zij volop van alle luxe die ze dankzij de fraude hadden.

Terugbetalen

Het OM had 3,5 jaar cel geëist tegen de man en 1,5 jaar tegen zijn vriendin. De straf die is opgelegd door de rechtbank valt lager uit omdat de rechtszaak al jaren voortsleept.

Het OM wil ook dat het stel het fraudegeld terugbetaalt. De rechtbank spreekt zich daar later over uit, schrijft 1Limburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl