Koen Weijland
NOS Nieuws

Van FIFA naar boek: e-sporter Koen Weijland maakt de balans op

Als hij echt moet kiezen, dan gaat hij voor een normaal potje voetbal. Maar zijn geld verdient hij met het spelen van de voetbalgame FIFA. Koen Weijland was de eerste e-sporter van Nederland met een contract bij een voetbalclub en nu is hij ook de eerste Nederlandse e-sporter die een boek uitbrengt.

In Strijder vertelt gamer en YouTuber Weijland over zijn carrière, het spel FIFA en welke ontwikkeling e-sports heeft doorgemaakt de afgelopen jaren. "Het boek heet Strijder omdat ik mijn kijkers ook zo noem. En het slaat natuurlijk ook op de strijd tijdens het spel. Bijvoorbeeld als je achterstaat en zo hard knokt dat je uiteindelijk toch wint."

De vijfvoudig Nederlands kampioen FIFA werd twee jaar geleden door Ajax benaderd om als e-sporter voor de club te komen spelen. Daarvoor was hij al in 2010, 2011 en 2015 de nummer 1 van de wereld. "Het is zo gestoord hoe hard het allemaal is gegaan."

Weijland is altijd al dol geweest op voetbal. "Ik vond FIFA een leuke game en toen in 2009 de optie kwam om online te spelen ging het ineens snel." Hij wilde op de wereldranglijst terechtkomen. Dat lukte en hij ging ook steeds vaker met vrienden naar toernooien door het hele land. "Dan kon je een paar honderd euro winnen."

YouTube-carrière

Uiteindelijk deed hij in 2010 mee aan het NK FIFA en daarna mocht Weijland namens Nederland naar het wereldkampioenschap in Zuid-Korea. "Toen ik daar stond, wist ik dat ik dit nog wel even ging doen."

'Even' werd acht jaar. Inmiddels staat hij niet meer onder contract bij Ajax en richt hij al zijn pijlen op YouTube. Meer dan 100.000 abonnees kijken op zijn kanaal hoe Weijland onder meer potjes FIFA speelt. "Op zondag ga ik na de televisiesamenvattingen live en dat vinden mensen blijkbaar leuk."

Je kan wel iedere avond je vrienden verslaan, maar dat betekent niet dat je de beste bent van de regio, of van Nederland.

Koen Weijland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl