Raymond Kerckhoffs, Olav Mol en Arno Vermeulen
NOS Sport

'Gevechten als die van Verstappen heb je nodig in de sport'

Is het niet in het voetbal, dan wel in de Formule 1 of zelfs in het wielrennen. Er is altijd discussie over wat wel en niet mag en of de videoscheidsrechter (VAR) moet ingrijpen. Neem het incident met Max Verstappen bij de Grand Prix van Italië afgelopen weekend. Hij kreeg een tijdstraf na een incident met Valtteri Bottas.

"Het was wel een optelsommetje, hij probeerde het eerder ook al. Tegelijkertijd heb je het wel nodig in de sport. Je hebt dit soort gevechten nodig", trapt Olav Mol, F1-commentator bij Ziggo Sport, af in het Sportforum bij Langs de Lijn En Omstreken.

Maar waarom wordt er bij de ene overtreding nu wel ingegrepen en de andere niet? "Toch wel een beetje willekeur", stelt Raymond Kerckhoffs, wielerjournalist van De Telegraaf. "Dat zie je in ieder geval in het wielrennen met de VAR. Het ene moment wordt er een straf uitgedeeld en het andere moment wordt er niet naar gekeken. Als je iets bestraft, wees dan consequent."

'Willekeur bij straffen in sportwereld'

Als het aan Mol ligt zou er in ieder geval minder snel moeten worden opgetreden. "Gewoon als videoscheidsrechter achterover leunen en dan moeten de teams maar de ballen hebben om te protesteren", aldus de commentator.

Een slechte naam kan je volgens Kerckhoffs wel sneller een straf opleveren. "Vorig jaar werd Peter Sagan uit de Tour gezet. Ik weet dat de voorzitter van de jury in die dagen bij de ploegen langsging om te vragen of er nog incidenten waren geweest. Er deden alleen maar verhalen over Sagan de ronde, zoals Verstappen niet de beste naam heeft in de Formule 1 en Luis Suárez dat niet heeft in het voetbal. Dan word je toch iets eerder bestraft."

Voetbalvelden

Ook in de eredivisie is er sinds dit seizoen een videoscheidsrechter. "De verwachtingen zijn vaak te hoog. Afgelopen weekend waren er zeker drie heel serieuze momenten waar de VAR het veel beter zag", aldus NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen. "Er zullen maar weinig mensen zijn die nog roepen dat je geen VAR had moeten hebben in het voetbal. Waar je technologie kan gebruiken moet je het doen, maar een grijs gebied, de discussie en interpretatie zul je altijd houden."

Het gaat in het Sportforum ook over het team van Sunweb dat Tom Dumoulin aan meer successen moet helpen. Volgens Kerckhoffs zijn er op dit moment te weinig goede renners. "Ik sprak Iwan Spekenbrink (de manager van Sunweb, red.) in de Tour. Hij wilde er nog twee renners bij die goed bergop kunnen rijden en toen was nog niet bekend dat Laurens ten Dam en Simon Geschke weg zouden gaan. Met één renner zijn ze goed als rond, Nicolas Roche. Dat is te weinig."

Toch staat er volgens Kerckhoffs wel een goede ploeg op papier. "Met Sam Oomen, Wilco Kelderman en Michael Matthews, maar dan moet alles goed gaan en moet er niemand geblesseerd zijn. Daar mag je in het wielrennen niet vanuit gaan."

'Dumoulin te bescheiden'

Dumoulin moet volgens de wielerjournalist van De Telegraaf ook wat harder zijn. "Het is eigenlijk een nadeel - en ik als Limburger mag dat zeggen - dat hij een veel te nette en bescheiden Limburger is. Je hebt hem nog nooit echt horen afgeven op zijn team; afgeven op mensen hoor je hem ook niet zo snel doen."

"Dumoulin heeft meer helpers nodig"

Lovende woorden zijn er nog voor Hakim Ziyech, die maandagavond geëerd werd met de Gouden Schoen als voetballer van het jaar. Geroemd wordt ook de erkenning die hij van Ajax krijgt met een verbeterd contract.

"Hij speelt beter dan ooit. De competitie is een maand oud, maar hij speelt echt goed", zegt Vermeulen. "Hij heeft een enorme klik met Dusan Tadic. Ziyech is bij Ajax, met de komst van diezelfde Tadic, niet meer de enige speler waar op gelet wordt. Dat helpt hem ook wel. Hij zal geen jaren meer blijven bij Ajax, maar hij blijft dit jaar wel. En als hij zo blijft spelen, komen de clubs waar hij naartoe wil ook wel."

Kerckhoffs toont waardering voor Ajax en ook PSV. "De selecties lijken wel breder en een hoger niveau te hebben, dat resulteert in goede resultaten in de Europese voorrondes. Lof voor de directies van Ajax en PSV die in voetbal hebben geïnvesteerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl