Geen vertraging en 'gewoon doorlopen' bij actie politie Utrecht Centraal
Als je vanochtend reisde vanaf Utrecht Centraal heb je ze sowieso gezien: de 'cordons' van de politie. Tussen 07.00 uur en 10.00 uur voerden politiemensen actie. Reizigers konden alleen via die cordons, rijen van politiemensen naast elkaar met een paar meter ertussen, naar binnen en naar buiten. De actie werd #gevarenzone genoemd.
De politiebonden hadden vertraging op het spoor verwacht, maar dat bleek niet het geval. "Je ziet vooral dat er veel politieagenten zijn, verder zijn er geen gevolgen", vertelde verslaggever Jozephine Trehy in het NOS Radio 1 Journaal.
De actievoerders op het station:
De politiemensen stonden bij drie ingangen. Vandaag waren ze niet te herkennen aan hun uniform, maar aan een wit hesje. "Het water staat ons inmiddels tot de lippen", zei woordvoerder Caroline Bonekamp van vakbond VHMP. "De agenten moeten nu zelfs burgers teleurstellen, daardoor is de actiebereidheid zo groot."
Volgens de gemeente Utrecht was er geen hinder voor het publiek. De gemeente had afspraken gemaakt met de vakbonden van de politie. De stakende politiemensen hebben alleen flyers uitgedeeld en mensen niet tegengehouden.
De politie voert actie voor een betere cao. Door een hogere werkdruk kunnen agenten onvoldoende instaan voor de veiligheid, zeggen de bonden. Ook de pensioenleeftijd is een belangrijk punt, die moet omlaag. Het is niet de eerste keer dat de politie actie voert. De politiemensen eisen een hoger salaris en vermindering van de werkdruk.
De cao-onderhandelingen zijn nog bezig, toch was vandaag deze actie gepland. Dat komt volgens Bonekamp door de eerste afspraken die werden gemaakt. "De eerste afspraken liggen zo ver weg van wat de agenten willen."
Voorbijgangers reageerden verschillend op de actie. Een vrouw stond erachter. "Ik vind het een goeie actie, zij hebben ook een stem nodig", zei ze tegen Trehy. "En je kon gewoon doorlopen maar je merkte wel dat er iets aan de hand was."
Een man snapte de actie juist weer niet. "Dan denk ik: als je niet tevreden bent met de cao, zoek dan een andere baan. Ik vind deze actie een beetje overdreven."
Dat is kort door de bocht, zegt forensisch medewerker ("CSI, maar dan op zijn Nederlands") Hugo Bekeren. Hij werkt al 39 jaar bij de politie, maar vindt nu dat er iets moet veranderen. "Deze meneer zit waarschijnlijk op kantoor met verwarming. Dan kijkt hij uit zijn raam en ziet hij beneden dat er iets gebeurt met politie en een verwarde man. Terwijl wij daadwerkelijk moeten optreden in die situatie."
Eerder werd al eenzelfde actie gevoerd in Eindhoven. Morgen is er een #gevarenzone in Den Haag. In Amsterdam en Rotterdam staan ook nog acties gepland.