Sydney van Hooijdonk in het shirt van NAC
NOS Voetbal

Sydney van Hooijdonk: gevoelslessen van moeder, voetbalspreuken van vader

In de categorie 'Dat zou toch wat zijn': De Kuip, zondagavond, een uurtje of half zeven. Feyenoord tegen NAC Breda, stand 1-1. De bezoekers krijgen een vrije trap in de laatste minuut. Een invaller gaat achter de bal staan en schiet op schitterende wijze binnen. Zijn naam? Sydney van Hooijdonk. Jazeker, de zoon van. Het is het droomscenario voor de 18-jarige Van Hooijdonk.

De spits wacht overigens nog altijd wel op zijn officiële debuut in de Brabantse hoofdmacht. "Ach, ik neem de tijd. Ik ben geduldig en weet dat de tijd uiteindelijk zal komen", vertelt junior ontspannen in aanloop naar het duel met Feyenoord.

Dat wil je liever niet met een vrouw bespreken, dat kan toch beter met mijn vader.

Sydney van Hooijdonk praat toch liever over voetbal met zijn vader

De krachtmeting in De Kuip is een mooie aanleiding om kennis te maken met de zoon van de vrijetrappenspecialist van weleer. Al is hij natuurlijk niet alleen de zoon van de vrijetrappenspecialist, maar ook van zijn moeder.

"Mijn moeder regelt alles buiten het voetbal om en zorgt ervoor dat ik optimaal kan presteren.", legt Sydney uit. "En ik praat met haar over gevoelens." Maar zodra het inhoudelijk over voetbal gaat, wordt zijn moeder ingewisseld voor zijn vader. "Dat wil je liever niet met een vrouw bespreken, dat kan toch beter met mijn vader", grapt de jonge spits.

Sydney is een laatbloeier. Pas vanaf de B-jeugd speelt hij bij NAC. "Ik was nooit hét grote talent van de Brabantse velden. Ik ben me pas later gaan ontwikkelen."

Voetsporen

Bij voetbalvereniging Beek Vooruit uit Prinsenbeek speelde hij zich uiteindelijk in de kijker van de Bredase eredivisionist. "Vanaf mijn tweede jaar in de C-tjes stak ik er bovenuit. Toen werd ik ook aanvoerder gemaakt door de trainer, mijn vader."

Bij NAC paste Sydney zich snel aan en blonk hij uit met een veelvoud aan goals. Deze zomer tekende de spits zijn eerste profcontract en trad zo in de voetsporen van zijn vader, die tussen 1991-1995 en 2005-2006 in Breda voetbalde.

In de voorbereiding kwam Sydney tot zijn eerste officieuze doelpunt in de hoofdmacht. Tegen Madese Boys tekende hij voor de 0-5. Toen hij daarna de uitslag online bekeek, kwam hij bedrogen uit.

Achter zijn goal stond de naam van Pierre van Hooijdonk als doelpuntenmaker. "Ik dacht: heb ik eindelijk mijn eerste goal te pakken, staat -ie op mijn vaders naam..."

Sydney is een bekwame prater en spreekt makkelijk over zijn bekende vader en de druk die bij de naam Van Hooijdonk komt kijken. Hij lijkt zich er niet zo mee bezig te houden en ziet er juist eerder de voordelen van in dan de nadelen.

Tegeltjeswijsheid

Het is vanzelfsprekend een luxe om wegwijs te worden in de voetballerij via een UEFA Cup-winnaar. Wijze lessen, dat zijn het. Soms is het net tegeltjeswijsheid. Zoals na de wedstrijd vorige week tegen Excelsior, waar Sydney de hele wedstrijd op de bank bleef.

"Daarna zei mijn vader tegen me dat het er niet om gaat wanneer je komt, maar hoe lang je er blijft. En die spreuk blijf ik onthouden bij tegenslagen."

Pierre van Hooijdonk langs de lijn bij het oefenduel Madese Boys-NAC

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl