NOS Nieuws

'Zolang de ambtenaren voor de klas maar bevoegd zijn, zijn wij blij'

Bij sommige basis- en middelbare scholen in Amsterdam zal de komende weken een ambtenaar in de klas staan. De gemeente Amsterdam heeft de hulp van hun personeel ingeschakeld om het lerarentekort in de hoofdstad tegen te gaan. De Onderwijsinspectie is afwachtend. "Zolang de kwaliteit niet in het geding is en verder de regels worden gevolgd, is het uiteraard een prima plan."

Maar de praktijk moet het nog laten zien, zegt woordvoerder Daan Jansen. "De uitvoering is belangrijk. We kunnen het plan pas beoordelen als we het in de praktijk hebben gezien. Het is niet de bedoeling dat mensen die niet bevoegd zijn voor de klas gaan staan bijvoorbeeld."

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is positief. "Het is niet de oplossing voor het hele lerarentekort, maar alle beetjes helpen", zegt woordvoerder Liesbeth Verheggen van de AOb.

Je moet niet zomaar iemand voor de klas gaan zetten.

Liesbeth Verheggen

Van de zestig ambtenaren die de komende tijd zullen bijspringen hebben vier een onderwijsbevoegdheid. "We willen dat de kwaliteit op orde blijft, want een afname van kwaliteit is een groot gevolg van het lerarentekort", zegt wethouder Marjolein Moorman in het NOS Radio 1 Journaal. "Daarom mogen de ambtenaren met een onderwijsbevoegdheid voor de klas staan en die zonder bevoegdheid alleen meehelpen met andere klussen, zoals administratie."

Daar is niets mis mee, zegt Verheggen van de AOb. "Zolang er alleen maar bevoegden voor de klas staan dan. Elke klas die les krijgt is beter dan een klas die naar huis moet, omdat er geen leraar beschikbaar is."

Open beenbreuk

Daar is de Onderwijsinspectie het mee eens. "Wij zijn een voorstander van een langetermijnoplossing, maar die is er gewoon nog niet. Tot die tijd zijn we tevreden met dit", zegt Jansen.

Tot nu toe zijn er nog geen concrete oplossingen geweest voor het tekort, zegt Verheggen. "Het lerarentekort is een open beenbreuk en dat waren allemaal losse pleisters. Er is een spalk nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl