Mark van Bommel
NOS Voetbal

Van Bommel over keuze Koeman: 'Ik vind Bergwijn Oranje-waardig'

Leuk, die deadline day. Belangrijk, die koppositie in de eredivisie. Maar natuurlijk ging het vrijdag op De Herdgang vooral over de Champions League. Of PSV-trainer Mark van Bommel dat nu wilde of niet.

Na de overtuigende zeges op BATE Borisov zag PSV donderdagavond met Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale drie absolute topclubs uit de koker rollen. Prachtige affiches, maar overwintering lijkt op voorhand een kansloze onderneming.

"Ik vind het niet erg hoor, dat mensen dat zeggen", reageerde Van Bommel opgewekt. "Dat het moeilijk wordt, is een open deur. Je kunt er zoveel over zeggen. Als wij door komen dan hebben we het fantastisch gedaan."

Van Bommel over 'kansloze missie' in Champions League: 'Laat mensen dat maar zeggen'

Waar de speler Van Bommel alle grote stadions van binnen heeft gezien, kan hij zich als beginnend trainer nauwelijks mooiere podia wensen. "Ik heb zelf bij Barcelona gespeeld en natuurlijk is het leuk om daar terug te komen als trainer. In Milaan speelde ik bij de rivaal (AC Milan, red.)", beseft Van Bommel, die de loting vooral voor zijn jonge spelers goed vindt.

"Wij hebben de jongste selectie van alle deelnemers. Die jongens gaan nu naar Camp Nou, naar San Siro, naar Wembley. Als je daar gespeeld hebt, nou, dan heb je het goed gedaan."

Speelschema Champions League

18 september 2018, 18.55 uur FC Barcelona-PSV
3 oktober 2018, 21.00 uur PSV-Internazionale
24 oktober 2018, 18.55 uur PSV-Tottenham Hotspur
6 november 2018, 21.00 uur Tottenham Hotspur-PSV
28 november 2018, 21.00 uur PSV-FC Barcelona
11 december 2018, 21.00 uur Internazionale-PSV

Tot zover de Champions League. Want zaterdag staat alweer het treffen met Willem II op het programma in de eredivisie. Van Bommel beseft als geen ander dat onderschatting op de loer ligt voor de koploper. "Ik heb zes vragen van jou gekregen over de Champions League en de loting. En de afsluitende vraag gaat over Willem II. Dat zegt alles."

Bij Willem II treft hij met Fran Sol, Donis Avdijaj en Aras Özbiliz een spraakmakende voorhoede en in Adrie Koster een oude bekende. Met Koster werkte Van Bommel samen, toen zij Bert van Marwijk assisteerden bij het nationale team van Saudi-Arabië.

"Je moet onverstoorbaar zijn. Maakt niet uit tegen wie je speelt, waar je speelt of hoe laat je speelt", vindt Van Bommel. "Ik snap ook dat de jongens in de stad aangesproken worden bij de bakker, duimpjes omhoog krijgen bij het stoplicht en voortdurend horen: goede loting. Maar iedereen vergeet dat we morgenavond een competitiewedstrijd moeten spelen."

Van Bommel: 'Leuk die duimpjes, maar we moeten wel gewoon tegen Willem II'

Met Viergever, Dumfries, Angeliño, Sainsbury en op de valreep nog de Mexicaanse middenvelder Gutiérrez toonde PSV zich slagvaardig op de transfermarkt. En dan had PSV nog pech met Ryan Thomas, die kort na zijn overgang geblesseerd raakte en vrijdag succesvol geopereerd werd.

"Ik ben uitermate tevreden over de transfers deze zomer", aldus Van Bommel. "Ik ben er zelf half juli in gevallen en heb met name (technisch manager) John de Jong de afgelopen weken aan het werk gezien. Waar je hem ook tegenkwam zag je zijn telefoon oplichten."

De selectie was al goed en is alleen maar sterker geworden

PSV-trainer Mark van Bommel

Niet alleen de versterkingen van buitenaf, maar zeker ook de keuze van sleutelspelers als Hirving Lozano, Jeroen Zoet, Luuk de Jong, Steven Bergwijn om te blijven waren van groot belang. "Dat die jongens zijn gebleven, is gewoon een heel goed signaal. Ook naar de nieuwe jongens."

Op de laatste dag van de transfermarkt is PSV dan ook klaar, vindt Van Bommel. "De selectie was al goed en die is alleen maar sterker geworden. Dat is zoals het hoort. En eigenlijk is dat niet het goede woord: het is een compliment waard."

Van Bommel: 'Bergwijn is op dit moment Oranje-waardig'

Ook reageerde Van Bommel nog even op de definitieve selectie van bondscoach Ronald Koeman voor de interlands tegen Peru en Frankrijk. Luuk de Jong en Jeroen Zoet werden opgeroepen, man-in-vorm Steven Bergwijn moet het nog even doen met Jong Oranje.

"Steven Bergwijn vind ik Oranje-waardig", aldus Van Bommel, die uitermate tevreden is over zijn aanvaller. "Als het aan mij ligt, zit hij bij het Nederlands elftal. Maar ik maak die selectie niet, dat doet bondscoach Ronald Koeman. Koeman heeft mij gisteren gebeld om zijn besluit toe te lichten, maar hij maakt de beslissing. Dat kun je alleen maar respecteren."

Steven Bergwijn juicht na zijn treffer tegen BATE Borisov

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl