Ajax viert het bereiken van de groepsfase van de Champions League

Ajax na vier jaar terug in de Champions League

De eerste doelstelling voor dit seizoen heeft Ajax gehaald: plaatsing voor de groepsfase van de Champions League. In de uitwedstrijd tegen Dinamo Kiev verzuimden de uitstekend spelende Amsterdammers een grote overwinning neer te zetten. Maar de 0-0 was na de 3-1 thuiszege ruim voldoende.

Het is alweer vier jaar geleden dat Ajax als landskampioen deelnam aan de Champions League. Via de kwalificaties lukte het Ajax voor het laatst in 2010 om de groepsfase te bereiken, ook toen ten koste van Dinamo Kiev trouwens. Waar trainer Erik ten Hag zijn zegeningen telde over het volwassen spel van zijn ploeg, glunderde ook de penningmeester want zijn kas wordt sowieso gespekt met zo'n 40 miljoen euro.

Levendig begin

Ajax begon met de niet helemaal fitte David Neres op de bank, terwijl Maximilian Wöber de geschorste Nicolás Tagliafico als linksback verving. Door de reserverol van Neres kwam er evenals in de afgelopen duels op het middenveld een plaatsje vrij voor Donny van de Beek.

Donny van de Beek en Klaas-Jan Huntelaar balen na weer een gemiste kans in Kiev

Het eerste vuurwerk kwam al na een paar minuten van de thuisploeg. Benjamin Verbic dook ineens vrij op voor keeper André Onana die met een katachtige redding een Kiev-doelpunt voorkwam. Ajax antwoordde met een kopbal van Van de Beek die over ging.

Penalty op de paal

Na een klein kwartier kreeg Ajax een uitgelezen kans om de score te openen. Matthijs de Ligt werd opzichtig naar beneden getrokken in het strafschopgebied en scheidsrechter Damir Skomina wees meteen naar de elfmeterstip. Maar Dusan Tadic raakte de paal en tikte in de rebound over.

De penalty van Dusan Tadic die op de paal belandt

Na die levendige beginfase werd het wat rustiger voor beide doelen. Al waren er wel kleine schotkansen voor de Ajacieden Tadic, Klaas-Jan Huntelaar en Van de Beek terwijl Dinamo daar alleen een kopstoot van Verbic tegenover stelde.

Het is dat Huntelaar vlak voor rust op een goed keepende Denys Boiko stuitte anders was Ajax met een voorsprong de rust ingegaan. Maar gezien het spelbeeld en de 0-0 was er toch weinig reden tot zorgen in de Amsterdamse kleedkamer.

Pechduivel

De tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Ajax hield Dinamo probleemloos in bedwang en zocht waar mogelijk de aanval. Rechtsback Noussair Mazraoui kreeg de eerste kans, zijn kopbal werd weggetikt door keeper Boiko.

Noussair Mazraoui na zijn gemiste kans

Behalve elf Oekraïense tegenstanders had Ajax ook te maken met de pechduivel. Na de penalty op de paal van Tadic raakte ook Hakim Ziyech het houtwerk toen zijn vrije trap via de lat het veld weer in ketste.

Dat Ajax niet met een overwinning van het veld stapte zal vooral Huntelaar zich aantrekken. De spits miste in de slotfase twee enorme kansen en dat is ook het enige smetje op de vreugde bij Ajax. Tussen de beste ploegen van Europa kan Ajax zich niet zo'n kansenregen zonder goals permitteren.