Zuid-Afrikaanse zakenman diep door het stof voor gebruik K-woord
Een Zuid-Afrikaanse zakenman heeft zijn excuses aangeboden voor de "ongelooflijke pijn" die hij heeft veroorzaakt door gebruik van het woord kaffir. Dat is in Zuid-Afrika een scheldwoord voor zwarten dat zo beledigend is, dat media liever spreken van het K-woord.
"Ik verwacht niet dat mensen mij vergeven, maar ik zal de rest van mijn leven spijt houden en proberen om mijn totale gebrek aan respect en inzicht goed te maken", liet Adam Catzavelos in een verklaring weten.
Catzavelos had een filmpje getwitterd waarop te zien is hoe hij over een zonnig strand loopt. Hij vertelt over een prachtige dag en hoe mooi de zee is en zegt dan plotseling: "En geen kaffir te zien. Het is de hemel op aarde."
De oppositiepartij EFF, van voormalig ANC'er Julius Malema, heeft aangifte tegen Catzavelos gedaan. In een tweet deed de partij een oproep om te achterhalen wie de man was.
Nadat hij het filmpje had geplaatst, barstte een storm van kritiek los, zowel op sociale media als in de Zuid-Afrikaanse pers. Velen zagen in Catzavelos opmerking het bewijs dat racisme bijna dertig jaar na afschaffing van de apartheid nog altijd diepgeworteld is in de Zuid-Afrikaanse samenleving.
Dat Catzavelos nu spijt heeft, is niet vreemd, al was het maar om de gevolgen die het filmpje voor hem zelf heeft gehad. Hij verloor zijn baan als hoofd marketing bij de voedselgroothandel van zijn familie, omdat klanten het bedrijf de rug toekeerden.
Ook is hij niet langer welkom op de school van zijn kinderen. "Om wat hij gedaan heeft", stelde de school in een verklaring. "Die zaak heeft terecht veel aandacht gekregen."
Catzavelos' vrouw werkt voor Nike. Toen dat bekend werd, ging op Twitter een oproep rond om winkels van Nike te boycotten. Het bedrijf besloot daarop om een paar winkels tijdelijk te sluiten. Ze zijn inmiddels weer open.
Correspondent Bram Vermeulen zegt dat online-racisme de laatste tijd hard wordt bestraft. Dit jaar kreeg een vrouw een celstraf van twee jaar onvoorwaardelijk nadat ze zich in Johannesburg een racistische scheldpartij veroorloofde tegen zwarte agenten, die waren gekomen omdat haar auto was open gebroken.