Orlando Yntema van Neptunus geniet na het winnen van de Europa Cup voor landskampioenen
NOS Sport

De ontknoping in het honkbal nadert: wie dicht het gapende gat met de top?

Zes jaar. Zo lang is het geleden dat een andere honkbalploeg dan Neptunus uit Rotterdam de Nederlandse titel op zijn naam schreef. In 2012 was het Haarlemse Kinheim de laatste ploeg die de hegemonie wist te doorbreken.

Een ongekende dominantie vanuit Rotterdam, want wie verder terugkijkt moet constateren dat sinds 1999 slechts vijf landstitels niet naar de club uit de buurt van Diergaarde Blijdorp ging.

Drie keer Kinheim, twee keer Pirates, veertien keer Neptunus. Het zijn cijfers die doen denken aan de dominantie van Den Bosch in de hoofdklasse hockey bij de vrouwen. Het eens zo trotse Kinheim trok zich twee jaar geleden terug uit de hoofdklasse omdat het geen volwaardige selectie op de been kon krijgen.

Met de play-offs in het verschiet, zal titelverdediger Neptunus ook dit jaar alleen iets te vrezen hebben van Pirates.

De ontknoping in het honkbal nadert: wie dicht het gat met de top?

"Het is niet zozeer een geldkwestie. Maar wel een van topsportmentaliteit tegenover breedtesport", vindt Ronald Jaarsma, twee jaar geleden zelf onderwerp van een heuse honkbalrel toen hij vlak voor de play-offs op straat werd gezet door Pirates. De reden: Jaarsma had een contract getekend bij de eeuwige rivaal Neptunus.

Collega Urbanus kan zich daarin vinden. "Wij brengen jongens met dezelfde mentaliteit bij elkaar. Mensen die het fijn vinden om met elkaar te spelen, maar ook om hard te trainen en goed honkbal te spelen. Daarbij hebben wij de afgelopen jaren Europa Cup gespeeld. Ook dat is aantrekkelijk voor jonge spelers. Ik denk dat dat de drijfveer is."

Europese competitie

"De nummer een en twee staan eigenlijk wel vast", constateert honkbalvolger Ronald Bouwman. "Maar wat daaronder gebeurt, is heel interessant. Als je graag play-offs wilt spelen en je merkt dat je dat ook bij andere ploegen kunt doen dan Pirates of Neptunus. En je bent net niet goed genoeg om in de basis te staan, dan ga je misschien naar een andere ploeg. Want spelen is toch echt leuker dan op de bank zitten."

De oplossing zou kunnen liggen in een promotie van Pirates en Neptunus. Jaarsma: "Drie jaar geleden, toen ik nog in dienst van Amsterdam was, was er sprake van dat we met een Amsterdams team mee zouden doen met een Europa League. Maar dat is uiteindelijk tegen gehouden door de KNBSB (de Nederlandse honkbalbond, red.)."

Pirates-coach Urbanus voelt wel wat voor dat idee: "Dat is natuurlijk aantrekkelijk. Maar dan moet er meer beschikbaarheid komen qua tijd. En meer geld."

Kleur bekennen

Maar zover is het nog niet. En dus zal het in Nederland voorlopig een tweestrijd blijven tussen de kampioensploeg uit Rotterdam en de Amsterdamse uitdagers. Wie gaat er winnen? Jaarsma: "Het verschil is minimaal." Urbanus: "Het is heel close."

De honkbalvolger dan maar, voor het finale oordeel: "Ik denk dat Neptunus een iets sterkere ploeg heeft", aldus Bouwman. "Maar het ontloopt elkaar niet veel, dus Pirates heeft zeker een kans."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl