Een kolencentrale in Victoria, Australië

Australië krabbelt terug, Parijse klimaatafspraken niet in wet

De klimaatdoelstelling van Australië wordt toch niet vastgelegd in de wet, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Premier Malcolm Turnbull ziet af van het voornemen in een poging de eenheid binnen zijn conservatieve partij te bewaren.

"Het wil niet automatisch zeggen dat Australië de doelstellingen niet gaat halen", zegt correspondent Robert Portier in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. "Maar zoals het er nu naar uitziet, gaat Australië geen moeite doen om het te bereiken."

Australië heeft als doelstelling in 2030 tussen de 26 en 28 procent minder CO2 uit te stoten. Deze richtlijn is het resultaat van het klimaatakkoord van Parijs. Turnbull verdedigde eerder deze week het oorspronkelijke plan nog om de doelstelling in de wet te verankeren.

'Goed luisteren'

Maar de premier vindt nu dat het verantwoordelijke ministerie zelf de klimaatdoelen mag bepalen. De minister moet daarbij ook rekening houden met de invloed van de uitstootmaatregelen op de prijs van elektriciteit. Het parlement moet nog stemmen over het nieuwe voorstel.

De behoudende leden van de regeringspartij vinden de huidige klimaatdoelstellingen te hoog gegrepen. "In de partij zijn er best veel mensen die denken dat de opwarming van de aarde niet wordt veroorzaakt door de mens", zegt Portier.

Een deel van de partij had daarom gedreigd tegen het oorspronkelijke plan te stemmen. "De regering van Turnbull heeft een meerderheid van slechts één zetel. Hij moet dus goed luisteren naar die conservatieve politici", zegt Portier.

Gewaagd

De oppositie vindt de doelstelling van 26 tot 28 procent juist nog niet ambitieus genoeg. Met het oog op de naderende verkiezingen in Australië is het besluit van Turnbull daarom gewaagd. "Als de oppositie de verkiezingen wint, zou de nieuwe minister veel ambitieuzere uitstootbeperkingen door kunnen voeren. Zonder dat de conservatieve politici er iets tegen kunnen doen."

In een aantal Europese landen is het CO2-uitstootplafond wel vastgelegd in de wet. In juni werd de Klimaatwet van Nederland gepresenteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl