Ryan Babel houdt zicht op Europa League-voetbal

Babels Besiktas ontsnapt, Zenit haalt uit in krankzinnig duel

Ryan Babel en Jeremain Lens hebben met Besiktas ternauwernood zicht gehouden op Europa League-voetbal. Álvaro Negredo redde de Turken tegen LASK Linz met een goal in de 90ste minuut. Zenit baarde opzien met een 8-1 zege op Dinamo Minsk.

Besiktas - waar ook de Zaanse Turk Oguzhan Özyakup speelt - bungelde in Oostenrijk aan een zijden draadje. Babel, Lens en consorten hadden in Turkije met 1-0 gewonnen, maar stonden in de return met 2-0 achter. Een blamage dreigde voor De Zwarte Adelaars, maar Negredo voorkwam dat door een minuut voor tijd ineens raak te knallen: 2-1.

De Spaanse invaller ontbreekt wel in de eerste wedstrijd in de play-offs. Negredo vierde zijn goal door zijn shirt uit te trekken, kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart en mocht dus inrukken.

Artjom Dzjoeba scoort drie keer voor Zenit in een 8-1 zege op Dinamo Minsk

Intussen speelde zich een dikke 1650 kilometer verderop een krankzinnige wedstrijd af. Zenit moest tegen Dinamo Minsk een 4-0 nederlaag goedmaken uit de eerste wedstrijd, een hels karwei dat na verlenging toch volbracht werd.

De Russische topclub nam in Sint-Petersburg een 2-0 voorsprong, waarna Leandro Paredes - maker van de openingstreffer - zijn tweede gele kaart kreeg. Een comeback leek heel ver weg, maar drie minuten na die tribuneverwijzing lag de 3-0 van Artjom Dzjoeba erin. Weer vier minuten later maakte Dzjoeba zijn tweede, waardoor een verlenging noodzakelijk was.

Daarin maakte Seidu Yahaya het ogenschijnlijk belangrijke uitdoelpunt voor Dinamo Minsk, waardoor Zenit plots twee keer moest scoren. Met vier(!) goals - waaronder de derde van Dzjoeba - slaagde de UEFA Cup-winnaar van 2008 daar echter met vlag en wimpel in. Bij het laatste fluitsignaal stond een 8-1 eindstand op het scorebord.

Real Madrid

De laatste keer dat een ploeg in de Europa League of diens voorganger UEFA Cup terugkwam van een nederlaag met vier doelpunten verschil, was Real Madrid in 1985. De Madrilenen maakten destijds tegen Borussia Mönchengladbach een 5-1 zeperd goed met een 4-0 zege in eigen huis en gingen door op basis van het ene uitdoelpunt.

Boy Waterman schakelt met APOEL Nicosia het Israëlische Hapoel Beer Sheva uit

Ook Boy Waterman houdt zicht op Europa League-voetbal. De oud-doelman van onder meer AZ en PSV won met APOEL Nicosia met 3-1 van Hapoel Beer Sheva. Dat was genoeg, na het 2-2 gelijkspel in Israël van vorige week.

Virgil Misidjan, Marten de Roon en Hans Hateboer dwongen eveneens een Europees vervolg af. Misidjans Loedogorets schakelde het Bosnische Zrinjski uit: 1-1 na een 1-0 zege in Bulgarije. Het Atalanta van De Roon en Hateboer - die niet in actie kwamen - wipte Hapoel Haifa uit het toernooi. Het werd 2-0 na een 4-1 zege vorige week.