Madonna bij het Met Gala in mei
NOS Nieuws

Madonna is 60, 'maar net zo bloot en sexy als in eerdere jaren'

  • Tomas Riemens

    redacteur Online

  • Tomas Riemens

    redacteur Online

Madonna is door de jaren heen talloze keren veranderd van uitstraling, kleding en geluid. De zangeres zag er stoer uit in de video bij het nummer Everybody uit 1983, verscheen als een klassieke Amerikaanse schoonheid in de clip van Material Girl, en plaatst tegenwoordig op sociale media foto's van zichzelf met jurk en hoed.

Niet voor niets wordt ze naast de Queen of Pop ook de "koningin van de transformatie" genoemd. Ondanks al die veranderingen is Madonna vooral zichzelf gebleven, vinden fans en volgers. Het popicoon viert vandaag haar 60ste verjaardag en vaart nog steeds haar eigen koers. "Ze trekt zich niets aan van alle conventies die voor vrouwen van haar leeftijd gelden", zegt Milou van Rossum, moderedacteur bij NRC.

Tegelijkertijd dateert haar laatste echte hit alweer van zeker 10 jaar geleden, toen ze samen met zanger Justin Timberlake scoorde met het nummer 4 minutes. Kan Madonna op het gebied van mode en muziek nog steeds de trendsetter zijn die ze eerder in haar carrière was?

'Madonna-onwaardig'

Een blik op sociale media doet vermoeden van niet. Op Instagram behoort de Amerikaanse zangeres met ruim 11 miljoen volgers bij lange na niet tot de belangrijkste influencers en haar nieuwste platen staan niet bovenaan de lijstjes op streamingdienst Spotify.

"Die aantallen streams zijn eigenlijk Madonna-onwaardig", vindt muziekjournalist Saskia Bosch van Trouw, die de zangeres al van jongs af aan volgt. "Als Madonna voorbijkomt, hoort men nog altijd die oude liedjes." Op Spotify staan hits als Material Girl, Like a Prayer en Like A Virgin bovenaan.

Op sommige dancenummers hoor je eigenlijk meer de producers dan Madonna.

Muziekjournalist Saskia Bosch van Trouw

Toch zag Bosch bij het laatste optreden van Madonna in de Ziggo Dome nog wel een toekomst voor de superster. "Fans zagen een show die op de menselijke maat was gemaakt én intiemer was dan alle voorgaande tournees. Als dit de nieuwe weg is die Madonna inslaat, kan ze nog jaren vooruit", schreef ze destijds.

De muziekjournalist zou graag zien dat Madonna popliedjes blijft maken zoals ze dat in het begin van haar carrière deed. "Dat is haar kracht. Bij sommige van haar laatste hits leunde ze heel erg op producers die niet zo goed bij haar pasten. Op dancenummers zoals op het album Hard Candy hoor je eigenlijk meer de producers dan Madonna."

Bosch hoopt dan ook dat het album dat Madonna in de herfst uitbrengt, vol staat met de popliedjes die de zangeres altijd zo hebben getypeerd.

  • AFP
    De zangeres in 2016 bij het Met Gala in New York
  • ANP
    Madonna in 2015 in de Ziggo Dome in Amsterdam tijdens haar 'Rebel Heart Tour'
  • AFP
    Madonna zoent Britney Spears bij een optreden op de MTV Music Awards in 2003
  • AFP
    Madonna zingt in 1997 het nummer 'Don't Cry for Me Argentina' uit de film Evita
  • ANP
    Madonna in 1990 met haar iconische punt-bh
  • ANP
    Madonna (met sigaret, rechts) in 1985 in de film 'Desperately Seeking Susan'

Ook op het gebied van mode is de invloed van stijlicoon Madonna niet zo groot als die ooit was, zegt moderedacteur Van Rossum. "Voor de meeste sterren geldt dat ze op jonge leeftijd, in het begin van hun carrière, het meest bepalend zijn als trendsetters."

In de jaren 80 en 90 bepaalden muzieksterren vaak de modetrends, nu wordt die rol ook vervuld door influencers op Instagram. "Er zijn tegenwoordig veel andere manieren om mensen te bereiken", zegt Van Rossum.

Madonna is op haar 60ste nog op veel manieren zichtbaar. Zo verscheen ze begin deze maand als covermodel op de Vogue Italia en viel ze in mei bij het Met Gala in New York op op de rode loper. Daar kleedde ze zich wat traditioneler dan veel mensen van haar gewend zijn. Van Rossum: "Maar over het algemeen presenteert ze zich nog net zo bloot en sexy als jaren geleden."

Bitch. She's Madonna.

Moderedacteur Milou van Rossum van NRC

Dat komt haar geregeld op flinke kritiek te staan. Met name de tabloids schrijven om de zoveel tijd dat ze zich niet naar haar leeftijd gedraagt en zich minder naakt zou moeten kleden. "Doe het weg", schreef het Britse blad de Daily Mail in 2009 over een weinig verhullende foto van Madonna voor modehuis Louis Vuitton.

In een interview met New York Magazine zei Madonna zelf dat ze het onzin vindt dat mannen minder kritiek krijgen als ze ouder worden. Journalisten Bosch en Van Rossum zijn het met haar eens. Ze vinden dat bij vrouwelijke sterren hun leeftijd en uiterlijk te veel worden benadrukt en besproken. "Wat het voor Madonna lastig maakt, is dat ze deel uitmaakt van de popcultuur waarin jeugdigheid inderdaad wel belangrijk is", zegt Bosch, "maar dat is bij vrouwen vaak meer een probleem dan bij mannen."

Van Rossum denkt dat de popster ook na haar 60ste verjaardag als stijlicoon zal blijven gelden. "Daarom is de vraag of ze nog relevant is, volgens mij niet helemaal terecht. Ik zie het zo: Bitch. She's Madonna. Ze gaat ook op deze leeftijd door met zichzelf zijn. Dat maakt haar per definitie een trendsetter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl