NOS Voetbal

De droom van PSV-aankoop Thomas is dichtbij: Champions League

Thomas wil droom waarmaken bij PSV: Champions League

Als Ryan Thomas, nu 23 jaar oud, in zijn periode bij PEC Zwolle werd gevraagd naar zijn ambities, antwoordde hij bijna steevast met: "Champions League-voetbal spelen." Nu hij zijn vierjarig contract bij PSV heeft getekend is die droom al bijna tastbaar.

De Nieuw-Zeelander werd dinsdag in bijzijn van clubicoon Willy van der Kuijlen officieel gepresenteerd door PSV, dat circa drie miljoen euro betaalt aan de Zwollenaren. Hij wordt gezien als de opvolger van Marco van Ginkel en Andrés Guardado op het PSV-middenveld.

Thomas blijft daar schuchter onder. "I've got big shoes to fill. Van Ginkel was heel goed vorig jaar. Scoorde vaak. Guardado kon het spel dicteren. Ik hoop dat ik dat niveau kan halen."

De lijst van Nieuw-Zeelandse voetballers die furore hebben gemaakt in Europa is niet lang. Tot vandaag wisten slechts drie Kiwi's het tot de Champions League te schoppen.

Veruit de bekendste is Wynton Rufer, ex-goaltjesdief van Werder Bremen, die in het seizoen 1992/1993 in zes groepsduels zelfs vier keer wist te scoren voor de Duitsers.

Chris Killen (Celtic) en Danny Hay (Leeds United) zijn de andere twee. Thomas heeft uiteraard van hen gehoord, maar legt de link niet met de Champions League. Thomas: "Is dat zo? Rufer, Killen en Hay zijn grote namen in de historie van het Nieuw-Zeelandse voetbal. Zij hebben de sport in mijn vaderland groot gemaakt. Vooral Rufer is voor altijd een held."

Wynton Rufer in 1994 namens Werder Bremen in duel met Paolo Maldini van AC Milan

PSV-coach Mark van Bommel vertelde Thomas dat hij in principe is gehaald als middenvelder voor de rechterkant. Zijn oud-coach bij PEC Zwolle, Ron Jans, vond dat Thomas wel wat weg had van Luka Modric.

Thomas moet glimlachen om de vergelijking met de Kroatische vedette van Real Madrid. "Als jeugdspeler kreeg ik al de opdracht om heel goed naar het spel van Modric te kijken. Dan is het leuk om te horen dat er een vergelijk wordt gemaakt, maar ik heb nog een hele lange weg te gaan om zijn niveau te halen."

Ryan Thomas in het shirt van Nieuw-Zeeland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl