NOS NieuwsAangepast

Uitkering vijf jaar kwijt na fraude

Mensen die herhaaldelijk frauderen met een uitkering, verliezen vijf jaar lang het recht op die uitkering. De bijstandsuitkering wordt bij herhaalde fraude drie maanden ingehouden.

Verder kunnen bedrijven die meerdere keren werknemers onderbetalen of de regels voor buitenlandse werknemers overtreden, worden stilgelegd.

Met deze en andere maatregelen willen minister Kamp en staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid fraude strenger aanpakken.

"Fraude moet onaantrekkelijk gemaakt worden, we treden vooral hard op tegen recidive", zegt minister Kamp. "Degenen die de regels wel naleven, rekenen op ons en verwachten dat we optreden", voegt hij er aan toe.

Schade

Het ministerie kan niet exact meten hoe vaak er gefraudeerd wordt met uitkeringen maar in 2009 werden 90.000 gevallen van uitkeringsfraude geconstateerd met een schade van 130 miljoen euro per jaar.

"Dat is geen klein bier, maar een hardnekkig probleem. Het is ons nog steeds niet gelukt om het uit te bannen", zegt De Krom.

Boete

Voor een deel waren de maatregelen aangekondigd in het regeerakkoord. Fraudeurs moeten de ten onrechte ontvangen uitkering terugbetalen en krijgen daarbovenop een boete van hetzelfde bedrag. Als een fraudeur daarna nóg een keer in de fout gaat, verliest die voor 5 jaar het recht op de uitkering. Bij ernstige gevallen wordt aangifte gedaan.

De aanpak geldt voor bijstand, maar ook voor WAO, AOW, Wajong, WIA, kinderopvangtoeslag en kinderbijslag. Voor de bijstand kan geen lange uitkeringsstop worden ingevoerd, omdat dit het laatste vangnet is in de sociale zekerheid.

Het is de bedoeling dat de maatregelen uiterlijk op 1 juni 2012 in gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl