Man of the match in Zwolle: de Heerenvener Morten Thorsby

Heerenveen opent eredivisieseizoen met zege bij PEC

De eerste eredivisiewedstrijd van het nieuwe seizoen heeft een overwinning opgeleverd voor sc Heerenveen. De Friezen wonnen het uitduel met PEC Zwolle met 3-2.

Het eerste gevaar kwam van PEC dat vandaag de Nieuw-Zeelander Ryan Thomas naar PSV had zien vertrekken. Gustavo Hamer, zijn vervanger in de basis, gaf zijn visitekaartje af met een schot dat maar net naast zeilde.

De Zwollenaren kwamen na een klein halfuur alsnog op 1-0. Mike van Duinen benutte een strafschop, nadat Doke Schmidt aan het shirt van Vito van Crooy had getrokken.

Mike van Duinen na een van zijn benutte strafschoppen

In het vervolg van de eerste helft kreeg Heerenveen drie kansen die ook allemaal verzilverd werden. Eerst kopte Morten Thorsby binnen uit een corner en en luttele minuten later tekende de Noor met een geplaatste volley ook voor de 2-1. Kort voor de pauze schoot Arber Zeneli de bal tussen de benen van doelman Diederik Boer door: 3-1.

Rode kaart voor Morten Thorsby na zijn handsbal

Na rust ging een treffer van Van Duinen niet door, omdat er al gefloten was voor hands van Thorsby, die de bal op de doellijn keerde en daarom prompt met rood mocht vertrekken. Van Duinen benutte daarna wel de penalty.

Hamer probeerde het nog eens van afstand namens de thuisploeg, maar had andermaal het geluk niet aan zijn zijde. Toch werd het bijna 3-3 via Zian Flemming. Zijn inzet werd echter op de lijn gekeerd door Daniel Hoegh.