NOS Nieuws

Voetbalclubs hopen op het beste nu het weer geregend heeft

Regen, hoera! Dat moeten de voetbalclubs met dorre velden deze dagen denken. Maar is het genoeg? Dat betwijfelen ze. De clubs zitten met een vaak nauwelijks bespeelbare grasmat, terwijl de meeste deze week weer beginnen met trainen. Dat levert een logistiek probleem op. De KNVB en grasexperts erkennen het probleem.

Verenigingen met alleen maar kunstgrasvelden hebben geluk; zij hebben een alternatief. Maar clubs met natuurgrasvelden of een combinatie van die twee moeten een beroep doen op hun creativiteit. Niet alle teams passen namelijk op de beschikbare velden of er is zelfs helemaal geen gras om op te trainen.

'Afrikaanse toestanden'

Zo ook bij VV Pernis, waar de twee natuurvelden er geel bijliggen. "Het zijn Afrikaanse toestanden", vertelt Johan Molendijk. "Het gras ligt er zo slecht bij, we weten niet of we dat op tijd weer goed krijgen. Dat duurt zeker nog zes weken, terwijl de competitie begin september al start."

Door het gebrek aan natuurgras heeft de club een probleem: alle 25 teams moeten op hetzelfde kunstgrasveld trainen.

Voetbalen zonder gras

Ook bij Egelantier Boys in Rotterdam zijn de trainingen begonnen. Voorzitter Edvin Osmanbasic heeft zich verbaasd over de staat van de velden toen hij begin deze week terugkeerde van vakantie. "De velden zijn zo slecht. De jongens van het eerste hebben maandagavond getraind op een heel klein stukje veld, onder de bomen. Daar was het nog een beetje te doen. Maar zoals het er nu naar uit ziet, kan de jeugd niet beginnen met trainen. We hebben geen kunstgrasvelden en geen eigen watervoorziening, dus oplossingen zijn er niet."

Naar het strand en de sportschool

SV Walcheren uit Vlissingen heeft alle trainingen voor deze week afgelast, met uitzondering van het eerste elftal. Die spelers trainen op het enige kunstgrasveld van de club, alleen wordt dat veld volgende week vervangen voor onderhoud.

Dat wordt flink puzzelen voor trainer Kevin Hollander. "We hebben een alternatief trainingsprogramma voor die weken. We wijken dan uit naar het strand of de duinen. En we kijken naar kickbokslessen en spinningslessen in de sportschool. Het is niet ideaal, maar je moet toch wat leuks proberen te verzinnen."

En ook iets verderop in Sint Annaland dwingen de dorre velden de clubbestuurders tot creativiteit. Daar heeft voetbalvereniging WHS besloten om te gaan trainen op de schaatsbaan in het dorp, waar nu nog gras ligt. Voor de reguliere trainingen wordt gebruikgemaakt van kunstgrasvelden van nabijgelegen clubs.

De KNVB merkt ook dat amateurclubs bezig zijn met het opknappen van de velden, zegt Lisanne Schellens van de voetbalbond. De bond heeft daarom een speciale beregeningswijzer opgesteld, waarin clubs tips krijgen om het gras zo snel mogelijk terug te laten groeien.

"Het is nu moeilijk om die wedstrijdklaar te krijgen voor de competitie", zegt Schellens. Nu is het volgens haar belangrijk dat clubs met problemen niet op de velden spelen, niet bemesten en niet maaien. Dat mag pas weer als het gras gezonder is.

Toch benadrukt de bond dat niet iedere club kampt met deze problemen. Sommige clubs hebben, al dan niet in samenwerking met de gemeente, wel voldoende beregend. Vooralsnog neemt de bond geen maatregelen, bijvoorbeeld het uitstellen van de competitiestart. "We houden het in de gaten", zegt Schellens. "We kijken wat er nodig is om de competitie goed te laten beginnen."

Maar volgens Gerdien Vloet, specialist bij grasleverancier Hendriks, is het dan mogelijk al te laat. "Er zijn ook velden waar helemaal geen gras meer staat. Dat is zorgelijk", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Op net ingezaaid gras kan je niet zomaar spelen. Dat duurt 6 tot 8 weken als je constant kunt blijven beregenen." Maar dat is nu net het probleem bij die velden: dat kan niet.

"Dan is het lijdzaam toezien wat er gebeurt, en hopen op regen", zegt Hendriks, die onder meer verantwoordelijk is voor de grasmat van Ajax en Feyenoord. "We hebben echt heel veel regen nodig wil de groei nu een beetje op gang komen. Het moet blijven regenen voordat het effect heeft. Water is essentieel voor een goede grasmat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl