NOS Nieuws

Geluidsoverlast Curaçao wordt nationale discussie

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Curaçao worstelt met geluidsoverlast. Vooral in de uitgaansbuurten in Willemstad wordt de mix van horeca, straatmuziek en het buitenleven bewoners te veel. Maar er iets aan doen, kan niet zomaar.

Omwonenden van het uitgaanscentrum Pietermaai, in hartje Willemstad, hebben recent de politie ingeschakeld in hun strijd tegen geluidsoverlast. Drie grote horecagelegenheden werden stilgelegd met dreiging van sluiting als er nog langer live-muziek zou worden gespeeld.

Twee van de drie zaken bleken vervolgens een vergunning te hebben en zijn daarom gewoon doorgegaan met hun programmering. Toch kregen zij opnieuw bezoek van de politie, met opnieuw een dreiging tot sluiting.

"Uiteindelijk bleek die politieman de klagende bewoner zelf te zijn en liep het met een sisser af", zegt Wimfried Boereveen, eigenaar van een van de drie horecazaken in Pietermaai District. "Je mag van de overheid verwachten dat die dit soort acties coördineert en opdrachten geeft, maar dit was een beetje machtsmisbruik van iemand die zelf belang had bij stilte."

Wel of geen norm?

Het Curaçaose ministerie van Volksgezondheid zit niettemin in zijn maag met het thema geluidsoverlast. Normen voor geluidshinder zijn niet vastgelegd in de wet, maar in juni ging een rechter bij een proces uit van een memo van hetzelfde ministerie uit 2013. Daarin stonden zulke strenge normen, dat muziek spelen in de binnenstad niet meer mogelijk zou zijn.

AMAK, de vereniging van muzikanten op Curaçao, kwam in verzet. Er werd gedreigd met demonstraties tegen overheid en politie. De minister van Economische Zaken haastte zich om de ondernemers en muzikanten gerust te stellen, maar zijn collega van Volksgezondheid meldde meteen dat de norm toch vaststond en niet overschreden mocht worden.

Dit is onze cultuur. Een feestje bouwen ook.

Wimfried Boereveen, ondernemer

In december hadden protesten tegen geluidsoverlast nog een raciaal karakter. Nederlandse bewoners hadden een oproep gedaan op Facebook om geluidshinder van het terugkerende kerstfeest Noche Buena aan de kaak te stellen. De klacht schoot bij veel Curaçaoënaars in het verkeerde keelgat en leidde tot hevige discussies. De eilanders vonden dat de muziek een traditie is en hoort bij de Curaçaose gezelligheid.

"Ja, dat is onze cultuur. Een feestje bouwen ook", zegt horeca-ondernemer Boereveen. "Door ons klimaat leven we buiten en is het eigenlijk altijd luidruchtig op Curaçao. Daar komt bij dat we in het verleden niet goed hebben opgelet bij de ruimtelijke ordening van onze stad. Het gevolg is dat woongebieden omringd worden door restaurants, supermarkten, wasserijen, nachtclubs, kroegjes en allerlei activiteiten die overlast veroorzaken voor omwonenden.

Ambtenaren hebben dit weekend in Willemstad gemeten hoe veel decibel er in de avonduren wordt geproduceerd in de verschillende uitgaanscentra. Met de resultaten willen de ministeries op 18 augustus een 'nationale dialoog geluidshinder' houden. Die moet uiteindelijk leiden tot een nieuwe norm waar iedereen mee kan leven.

Of zoals bareigenaar Robbie Nieuwpoort het formuleert: "Als live-muziek aan banden wordt gelegd, is dat niet alleen voor mijn zaak maar vooral voor het eiland een doodsteek. Toeristen komen hier voor de gezelligheid en willen vermaakt worden en muziek is daar een belangrijk onderdeel van. Zeker in de horeca, want die wordt gedragen door de muziek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl