'Nederlandse atletiek profiteert van magneetwerking Schippers en Martina'
Een groot feest was het twee jaar geleden in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De Europese kampioenschappen atletiek voor eigen publiek vormden voor de Nederlandse atleten destijds een succesvolle opstap naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Vanmiddag begint in Berlijn de 24ste editie van de EK. Vraag is of de 45 atleten tellende Nederlandse afvaardiging - bijna net zo groot als in 2016 in Amsterdam - opnieuw kan pieken en de medaille-oogst van Amsterdam kan evenaren. Toen werd vier keer goud, een keer zilver en twee keer brons veroverd.
Sterker bezet
"Over de gehele linie is de bezetting in Berlijn sterker dan in 2016 in Amsterdam. De concurrentie is dus zwaarder. Maar de Nederlandse atletiek zit al jaren in de lift", blikt atletiekcommentator Léon Haan van de NOS vooruit naar het evenement, dat deel uitmaakt van De Europese Kampioenschappen. Onder die noemer hebben zeven Europese sportbonden de krachten gebundeld. Alles speelt zich af in Glasgow, behalve het atletiektoernooi.
"Onder leiding van technisch directeur Ad Roskam is op sportcentrum Papendal een goede topsportstructuur neergezet, waar we steeds meer de vruchten van plukken. De focus op de sprintdisciplines en estafette heeft gewerkt. We gaan naar Berlijn met veel medaillekandidaten, wat ook een gevolg is van de magneetwerking die sterren als Dafne Schippers en Churandy Martina de laatste jaren hebben gehad. In hun kielzog ontwikkelen andere atleten zich naar een hoger niveau", zegt Haan.
In het sfeervolle Olympisch Stadion veroverde de Nederlandse ploeg twee jaar geleden Europese titels met Dafne Schippers, Churandy Martina, Anouk Vetter en de 4x100 meter ploeg bij de vrouwen. Daarnaast waren er podiumplaatsen voor Sifan Hassan, Liemarvin Bonevacia en Ignisious Gaisah.
"Zeven medailles is ook nu het uitgangspunt en gezien de verrichtingen van dit seizoen moet dat ook haalbaar zijn. De medaillewinnaars van toen zijn ook nu kansrijk, aangevuld met enkele atleten op andere disciplines", stelt Haan.
Gigantische druk
Dafne Schippers weet opnieuw alle ogen op zich gericht. De wereldkampioene op de 200 meter maakt een moeizaam seizoen door. "De druk op haar is gigantisch", zegt Haan.
"Bij Dafne draait alles om gevoel. Ze is een vechter, kan zich opladen voor een toernooi. Ik denk dat het goedkomt, maar de concurrentie is sterk. De Britse Dina Asher-Smith is de favoriet op de 100 meter, maar ook de Zwitserse Mujinga Kambundji is gevaarlijk. Asher-Smith voert ook de Europese ranglijst aan op de 200 meter, het echte terrein van Schippers."
Op die dubbele sprint is Jamile Samuel ook een geduchte concurrente voor Schippers. "Onder de hoede van Bart Bennema, de voormalige trainer van Schippers, heeft ze grote stappen gezet. Ze is na jaren met allerlei blessures nu topfit, heeft haar persoonlijke records verbeterd. Samuel zit in een flow. Op de 200 meter was ze bij de EK in 2014 in Zürich zesde en twee jaar geleden in Amsterdam vierde. Een medaille voor haar zou geweldig zijn", meent Haan.
Bij de mannen is Churandy Martina nog steeds het Nederlandse boegbeeld. De goedlachse sprinter is inmiddels 34 jaar, maar weet zich nog steeds op topniveau te handhaven. "Hij is echt de vaandeldrager van de ploeg, met zijn lach en eeuwige optimisme. Daarnaast is hij heel ervaren. Als hij er is op een toernooi, staat hij er ook altijd", zegt Haan.
Gangmaker
"Twee jaar geleden in Amsterdam was hij ook geen favoriet, maar won hij wel goud op de 100 meter. Een diskwalificatie kostte hem de titel op de 200 meter. Hij is de gangmaker van de sterke estafetteploeg op de 4x100 meter. Die ploeg verbeterde in Londen onlangs het Nederlands record, in een volledig Antilliaanse bezetting."
"De tegenstand voor Martina op de 100 meter is zwaar met de snelle Brit Zharnel Hughes en de Fransman Jimmy Vicaut. Beiden hebben al 9,91 gelopen dit seizoen. Op de 200 meter, de favoriete afstand van Martina, lijkt de titel voor de Turkse wereldkampioen Ramil Guliyev, die dit seizoen als enige Europeaan onder de 20 seconden heeft gelopen."
Bloedvorm
De belangrijkste Nederlandse kandidaat voor goud is Sifan Hassan. De middenafstandspecialiste, tegenwoordig trainend in Amerika, heeft in de wedstrijden die ze deze zomer heeft gelopen grote indruk gemaakt. Een Europees record op de 5.000 meter en een indrukwekkende mijl in Londen vormen het visitekaartje van Hassan, die in Berlijn voor goud gaat op de 5.000 meter.
"Eigenlijk komt in Europa niemand in haar buurt", concludeert Haan. "Alles minder dan goud is onbegrijpelijk. Ze is in een bloedvorm, staat boven iedereen."
"En met haar kan Susan Krumins, vier jaar geleden goed voor brons op de 5.000 meter, ook naar een medaille lopen. Ze is in vorm, een vechter en beschikt aan het einde van een race nog over een goede eindsprint. Ze moet zich richten op de plaatsen twee en drie. Daarnaast loopt ze ook de 10.000 meter, waarop ze kansrijk is voor een medaille."
Meerkamp
In Berlijn verdedigt zevenkampster Anouk Vetter haar verrassende Europese titel van twee jaar geleden. Vetter won in Amsterdam met een Nederlands record (6.626 punten). Ze was vol ongeloof na haar succes, maar bevestigde een jaar later met brons bij de WK in Londen en weer een nationaal record (6.636) haar grote klasse.
"De Belgische olympisch en wereldkampioene Nafissatou Thiam is normaal gesproken een klasse apart, maar Vetter moet heel hoog kunnen eindigen", oordeelt Haan. "In Amsterdam viel op het juiste moment alles op zijn plaats."
"De meerkampers hebben veel minder wedstrijden dan de rest. Het is dus lastig inschatten hoe iedereen ervoor staat. Dat geldt bij de mannen ook. Pieter Braun is in mijn ogen ook een medaillekandidaat. Dit jaar tekende hij in Götzis voor 8.342 punten op de tienkamp. Dat is een voortreffelijke score. Daar kan hij in Berlijn hoog mee eindigen."
Outsiders
Op de 400 meter heeft Nederland nog belangrijke troeven in handen. Lisanne de Witte staat met haar Nederlandse record (50,96) tweede op de Europese ranglijst achter de Zwitserse Léa Sprunger, maar die loopt alleen de 400 meter horden in Berlijn.
"Ze heeft al wat toernooiervaring en ze is tactisch erg goed. Ze start wat minder snel dan de rest, maar beschikt over een heel sterk eindschot. Een goede tactiek betaalt zich altijd uit op de 400 meter. Ook Madiea Ghafoor kan op deze afstand verrassen", weet Haan.
"Bij de mannen veroverde Liemarvin Bonevacia twee jaar geleden verrassend brons op de 400 meter. De concurrentie voor hem is nu moordend. Er zijn veel Europeanen die hoog in de 44 seconden kunnen lopen. Bonevacia heeft 45,03 staan."
Twijfels
Op grond van haar zevende plaats vorig jaar bij de WK en de bronzen plak op de WK indoor moet ook Nadine Visser op de 100 meter horden in de buurt van de medailles komen. De atlete liep scherpte eerder dit jaar in Stockholm het stokoude nationaal record aan tot 12,71, maar raakte in dezelfde race ook geblesseerd aan een hamstring.
"Dat heeft haar voorbereiding toch verstoord", zegt Haan. "Onlangs bij de Diamond League-wedstrijd in Londen kwam ze ten val en een laatste test in België verliep ook niet helemaal naar wens. Ze zal boven zichzelf moeten uitstijgen voor een medaille."