Feyenoord krijgt de Johan Cruijff Schaal

Feyenoord wint Johan Cruijff Schaal na strafschoppen

Bekerwinnaar Feyenoord heeft, ten koste van landskampioen PSV, voor het tweede jaar op rij de Johan Cruijff Schaal veroverd. Na een niet al te spectaculaire wedstrijd zonder doelpunten waren er uiteindelijk strafschoppen nodig voor de beslissing. Die namen de Rotterdammers uiteindelijk beter in het ABBA-systeem: 6-5.

Het meeste balbezit voor rust was voor de Eindhovenaren. Het leidde tot weinig. Kansjes waren er voor Luuk de Jong en Donyell Malen, wiens kopbal naast ging.

Daar stonden dreigende tegenstoten van Feyenoord tegenover, maar geen kansen.

De druk van PSV nam toe en Daniel Schwaab had de 1-0 op de schoen, maar zijn schot uit de draai miste kracht. Kort voor de rust was het bijna 0-1. Robin van Persie kreeg zijn voet net niet goed tegen de bal na een voorzet van Sam Larsson.

Vuurwerk op het veld

Na de rust ging het tempo omhoog en werden de duels feller. Feyenoord mocht niet klagen dat een treffer van De Jong werd afgekeurd; koppend zou hij Feyenoord-doelman Justin Bijlow hebben gehinderd. Aan de andere kant zeilde een schot van linksback Calvin Verdonk net naast.

Omdat PSV niet wist door te drukken en de dadendrang van de Rotterdammers ook niet overhield, kreeg het goede begin van de tweede helft geen vervolg. Wel leverde Sofyan Amrabat nog een vlammend schot af, maar dat vloog over het PSV-doel.

Nadat Hirving Lozano en vooral Tonny Vilhena een dot van een kans hadden laten liggen, waren penalty's nodig.

Feyenoord nam de strafschoppen uiteindelijk beter, nadat eerder in de serie Angeliño had verzuimd de Eindhovenaren naar de zege te schieten. Hij stuurde Bijlow de verkeerde kant op, maar de bal ging naast. Namens de Rotterdammers schoot Jordy Clasie de beslissende penalty raak: 6-5.

Grote vreugde bij Jordy Clasie en Justin Bijlow na de beslissende penalty

Bijlow, na het vertrek van Brad Jones de kersverse eerste doelman van Feyenoord, was na afloop een gelukkig man: hij hield zijn doel tijdens de reguliere speeltijd schoon, zat bij bijna alle strafschoppen in de goede hoek en keerde er twee.

"Het is een hele mooie dag", glunderde Bijlow. "Lekker om het seizoen zo te beginnen. Een prijs is een prijs. Het is een droom die uitkomt als keeper bij de mooiste club van Nederland."

Bijlow: 'Een droom die uitkomt bij de mooiste club van Nederland'

De teruggekeerde Jordy Clasie schoot de beslissende penalty binnen in. De wedstrijd zelf was niet spectaculair, maar wel boeiend, constateerde de Feyenoorder.

"We wilden PSV voor rust niet aan het voetballen krijgen en dat hebben we vrij goed gedaan. In de tweede helft hebben we meer druk naar voren gezet, waardoor er meer ruimte kwam en de wedstrijd wat leuker werd voor het publiek."

Clasie: 'Voelt goed om weer op het veld te staan'

Aan de strafschoppenserie volgens het ABBA-principe moest Clasie nog een beetje wennen. "Het werd me uitgelegd toen we de toss deden. Ik wist wel een beetje hoe het in zijn werk ging, maar toen ze me het uitlegden, wist ik hoe het zat."

PSV-verdediger Nick Viergever, die voor de derde keer naast de Johan Cruijff Schaal greep, is geen fan van het nieuwe principe. "Eén keer was ik het kwijt. Ik vind het geen toevoeging. Het was een beetje chaotisch. Ik vind dat we het bij het oude moeten houden."