Max Huiberts
NOS Voetbal

Handelshuis AZ draait onder Huiberts op volle toeren

Max Huiberts was pas een paar maanden in dienst als directeur voetbalzaken bij AZ toen hij 22 miljoen euro binnen wist te halen met de verkoop van Vincent Janssen. Vorige week maakte hij de Alkmaarders 25 miljoen rijker door Alireza Jahanbakhsh voor een recordbedrag te verkopen aan Brighton & Hove Albion.

Huiberts valt op vanwege de hoge verkoopsommen die hij voor elkaar bokst. "We zijn goed voorbereid, denken goed te weten wat de waarde is van onze spelers en trekken ons niks aan van wat de buitenwereld daarvan vindt", aldus de nuchtere Huiberts.

Janssen en Jahanbakhsh waren de uitschieters, maar er zijn onder Huiberts meer spelers vertrokken die aardig wat geld in het laatje brachten. Zoals Wout Weghorst (10,5 miljoen, VfL Wolfsburg), Ridgeciano Haps (6 miljoen, Feyenoord), Derrick Luckassen (5 miljoen, PSV) en Markus Henriksen (5,4 miljoen, Hull City).

Max Huiberts in zijn tijd als speler van AZ

Huiberts werd in 2003 op zijn 32ste afgekeurd als prof vanwege een zware knieblessure. In zijn laatste voetbaljaren maakte de langharige aanvaller furore bij AZ.

Toen hij noodgedwongen moest stoppen, was het toenmalig technisch directeur Martin van Geel die Huiberts graag bij de club betrokken wilde houden. Huiberts werd jeugdtrainer, scout en - toen Earnest Stewart vertrok - directeur voetbalzaken.

Met het transferbedrag van Janssen, die slechts één seizoen speelde bij AZ en van Almere City afkomstig was, oogstte Huiberts direct veel lof. "Er wordt veel geroepen dat het belachelijk is dat er zoveel wordt betaald voor spelers van AZ. Wij vinden dat wel normaal, omdat we denken dat spelers dat waard zijn."

Alireza Jahanbakhsh

De directeur legt verder uit: "Het hoeft namelijk niet per se een meerwaarde te zijn dat een speler bij een grotere club heeft gezeten. We hebben veel data van spelers, kunnen ze goed vergelijken en doen dat ook met soortgelijke transfers die zijn gemaakt in andere landen."

Vergelijking Jahanbakhsh en Kluivert

Als voorbeeld vergelijkt Huiberts de transfer van Jahanbakhsh met die van Justin Kluivert van Ajax naar AS Roma. De Italianen betaalden 17,25 miljoen euro voor de jonge aanvaller.

"Er zijn wat verschillen", vertelt Huiberts. "Kluivert had nog een contract voor één jaar, Alireza voor twee. Kluivert is international van Nederland en speelde maar één interland. Alireza is international van Iran en heeft al meer dan veertig interlands gespeeld."

"En Alireza is de topscorer van de eredivisie, heeft de meeste assists achter zijn naam. Dan maakt het voor ons niet uit voor welke club je speelt", stelt Huiberts.

Vincent Janssen (m) bij zijn vertrek bij AZ

In de jaren dat de 47-jarige Huiberts bezig is als technische man blijkt hij een koele kikker aan de onderhandelingstafel.

Wie kijkt naar de transferbalans sinds het seizoen 2016/2017, ziet de uitstekende cijfers van AZ ten opzichte van zijn collega's bij de traditionele topdrie.

Transferbalans sinds 2016/2017 (in miljoenen euro's)

Club Inkoop Verkoop Balans
1. Ajax 105,20 179,25 +74,05
2. AZ 12,50 73,90 +61,40
3. PSV 41,65 64,30 +22,65
4. Feyenoord 32,30 37,45 + 5,15
Bron: Transfermarkt.nl

AZ mag dan qua balans achterblijven bij Ajax, wat vooral opvalt is de minimale uitgaven van Huiberts. Slechts 12,5 miljoen euro trok hij uit de clubkas, om daar 73,90 miljoen euro tegenover te zetten. Dat is bijna zes keer zoveel, terwijl Ajax en PSV uitkomen op ruim anderhalf.

Daar waar huidig Feyenoord-directeur Van Geel weleens klaagt dat spelers van Ajax voor veel meer geld de deur uitgaan dan spelers van Feyenoord, lukt het Huiberts om zijn spelers wel voor 'Ajax-bedragen' te verkopen.

Martin van Geel, technisch directeur bij Feyenoord

"Veel heeft te maken met de internationale status van een club en niet zozeer met de onderhandelingscapaciteiten van de technisch directeur", stelde Van Geel.

"Ik denk daar anders over", zegt Huiberts. "Als ik kijk wie er bij ons op de tribunes zitten, dan zijn dat scouts van de top en subtop van de Bundesliga, Primera División en de Premier League."

"Ze zitten daar omdat ze onze spelers interessant vinden. Je hoeft niet bij een grote club te zitten om een grote transfer te maken. Het weegt wel mee dat je in de top van de eredivisie speelt."

Max Huiberts met trainer John van den Brom

Het handelshuis van AZ draait dus op volle toeren. Na de financieel zware jaren na het DSB-faillissement klotst het geld weer tegen de Noord-Hollandse plinten.

Met een modern trainingscomplex, een uitblinkende jeugdopleiding en een sterke financiële positie kan AZ het de traditionele topdrie steeds moeilijker maken. Getuige ook de derde, vierde, zesde en derde plaats de afgelopen seizoenen en de twee behaalde bekerfinales op een rij.

Prijs

En zoals Huiberts in september 2016 formuleerde: "We willen met AZ in de komende vijf jaar een prijs winnen. Dat kan de KNVB-beker zijn of een kampioenschap."

Hij heeft nog drie jaar de tijd om die woorden waar te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl