NOS Nieuws

Met een glas schaafijs ga je de hitte echt goed te lijf

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Online

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Online

Met deze temperaturen zweet je je zelfs een ongeluk als je helemaal niets doet. En ook 's nachts is het voor veel mensen geen pretje, want het is door de tropennachten lastig om in slaap te komen. Hoe houd je jezelf en je huis toch zo koel mogelijk?

Afkoeltips voor je lichaam

Je lichaam koelt af door zweet te laten verdampen. De truc is dus om die verdamping zoveel mogelijk te stimuleren. Twee concrete tips: doe zo min mogelijk kleding aan en zorg voor een beetje tocht of wind in je huis, zegt Boris Kingma, thermofysioloog bij TNO.

Een andere tip is het koelen van de oppervlakkige bloedvaten in de hals, oksels en liezen met een washandje. Douchen met lauw water kan. Kingma raadt ook een lauw voetenbad aan. "Je handen en voeten zijn als het ware de radiatoren van je lichaam, die moet je goed koel houden."

Het is wel weer belangrijk om je lichaam niet te snel te laten afkoelen, want dan vernauwen je bloedvaten en vermindert het zweten, "dan warm je weer op en dat is nu juist niet wat je wil", zegt Kingma.

Drinken kan ook een effectieve manier zijn om af te koelen. Maar over de vraag of dat nu koude of warme drank moet zijn, is veel discussie, zegt professor Hein Daanen. Hij is hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Warme thee is effectief, al helpt dat niet als je lichaam al heel warm is. De allerbeste 'drank' noemt Daanen daarom het eten van schaafijs."Een flink glas geschaafd ijs brengt de lichaamstemperatuur sterk omlaag. Het wordt ook met veel succes door topsporters gebruikt." Dat moet je dan dus wel weer niet te snel opeten, want dan koel je te snel af.

Afkoeltips voor je huis

Om je huis koeler te krijgen, is het slim om de ramen in de ochtend open te zetten, dan is het nog wat frisser. Doe ze dicht als de temperatuur oploopt en zet ze in de avond weer open. Ventilatoren kunnen helpen bij het doorluchten. Ramen kan je overdag het beste afdekken met zonneschermen of door de gordijnen te sluiten.

Airco's helpen natuurlijk ook, maar Kingma is daar geen fan van vanwege de hoge energiekosten. Collega Daanen vindt juist dat we er te veel voor terugschrikken om de apparaten te gebruiken. "We stoken in de winter toch ook ons huis warm, je kan een airco best gebruiken op heel warme momenten."

Maar eigenlijk zouden we onze huizen anders moeten gaan bouwen, vindt Daanen. "In Zuid-Europese landen zie je dat al meer met witte muren en kleine ramen. Ook in Nederland wordt er steeds meer aandacht aan het ontwerpen van koelere huizen besteed."

Afkoeltips voor goede nachtrust

Om lekker te kunnen slapen, moet de lichaamstemperatuur niet te hoog zijn. "Je valt namelijk moeilijk in slaap als het warmer is", zegt Daanen.

Tips om goed te slapen zijn een combinatie van het bovenstaande: weinig kleding, zorg voor een goede doorvoer van lucht en koel desnoods je lichaam extra door te drinken.

Dat je lichaamstemperatuur invloed heeft op je nachtrust is trouwens niet toevallig, zegt Daanen. "De plaats in je hersenen waar je lichaamswarmte wordt gereguleerd, ligt vlak naast het slaapcentrum. Die twee beïnvloeden elkaar sterk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl