Mensen kunnen geen kant op
NOS NieuwsAangepast

Dam doorgebroken in Laos: doden en honderden vermisten

In het zuidoosten van Laos is een in aanbouw zijnde dam doorgebroken. Honderden mensen worden vermist en een onbekend aantal mensen is om het leven gekomen. Gisteren had het elektriciteitsbedrijf de autoriteiten in twee provincies al met een brief gewaarschuwd dat de dam op instorten stond. Na hevige regenval liep het water over de rand en werd gewaarschuwd dat bewoners stroomafwaarts langs de Mekong-rivier hoger gelegen gebied moesten opzoeken.

De Xepian-Xe Nam Noy dam in de provincie Attapeu is gebouwd voor het opwekken van elektriciteit. Door de vloedgolf na de doorbraak zijn zes dorpen in de omgeving door zo'n vijf miljard kubieke meter water getroffen. Volgens correspondent Michel Maas is het water als een tsunami door de Mekong getrokken. "Het is een enorme dam. Hij is 1600 meter lang en het water erachter stond meer dan 70 meter hoog", zegt Maas.

Enorme stukken land liggen onder water in Laos

Zo'n 6600 mensen zouden dakloos zijn geworden, nadat hun huizen door het water zijn verwoest. Hulpverleners zoeken met boten naar slachtoffers en evacueren overlevenden in het afgelegen gebied. Het waterpeil zou inmiddels weer stijgen. Laos is de laatste weken getroffen door overstromingen na hevige regens.

  • OneHeart.la
    Door de vloedgolf na de doorbraak zijn dorpen ondergelopen
  • OneHeart.la
    Reddingswerkers proberen mensen in veiligheid te brengen
  • OneHeart.la
    Mensen zitten op het dak van hun huis
  • OneHeart.la
    De vloedgolf heeft hele dorpen onder water gezet

Premier Thongloun Sisoulith heeft zijn afspraken afgezegd en is, samen met andere hoge ambtenaren, afgereisd naar het getroffen gebied om de reddingswerkzaamheden en hulpverlening te coördineren. Lokale autoriteiten hebben om noodhulp gevraagd, zoals kleding, voedsel en water en medicijnen.

De dam is gebouwd door een joint venture onder leiding van Zuid-Koreaanse bedrijven en zou 400 megawatt moeten leveren. De bouw begon enkele jaren geleden en de dam zou begin dit jaar operationeel worden, maar hij was nog niet in bedrijf.

Elektriciteit belangrijk exportproduct

Laos is een van de laatste communistische landen en een van de armste in Zuidoost-Azië. De staat heeft een ambitieus programma voor het opwekken van elektriciteit met behulp van water en wil 'de batterij' van Zuidoost-Azië worden.

Laos verdient veel geld door elektriciteit te verkopen aan het buitenland, vooral Thailand is een grote afnemer. Tegelijkertijd is Thailand, en ook de buurlanden Vietnam en Cambodja, bezorgd over de gevolgen voor het milieu langs de Mekong-rivier door de dammen in Laos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl