Laurens ten Dam (l) met Tom Dumoulin op de rustdag in de Tour
NOS Wielrennen

Ten Dam: 'Hoop dat Thomas er nog doorheen zakt'

Hij had het routeboek van de Tourploeg van de NOS al uitgebreid doorgenomen. Laurens ten Dam zou in juli een aantal keren als gast verschijnen in De Avondetappe. Inmiddels heeft hij echter al twee weken beulswerk verricht om zijn kopman Tom Dumoulin zo hoog mogelijk in het klassement van de Tour de France te houden.

En een loodzware derde week komt eraan. "Het zal lastig worden een wig te drijven tussen Geraint Thomas en Chris Froome. Maar lastig is ook mogelijk", blikt Ten Dam op de laatste rustdag vooruit.

Vanaf dinsdag valt de beslissing in de Tour: met het Sky-koppel Thomas en Froome op de eerste startrij als respectievelijke nummers een en twee in het klassement en Dumoulin daar pal achter als jager.

Tiende Tour

Ten Dam weet waar hij over spreekt. Als vervanger van de op het laatste moment geblesseerd geraakte Wilco Kelderman is hij bezig aan zijn tiende Tour en voor de zoveelste keer als meesterhelper van een kopman.

Verslaggever Kees Jongkind ging op de rustdag op bezoek bij Laurens ten Dam, die vertelt dat hij iets speciaals heeft met koffie:

Op de koffie bij Laurens ten Dam

Dumoulin heeft na twee weken koers nog alle kans op een Tourzege. De Limburger moet alleen tijd zien goed te maken. Dat wordt een helse klus. "Ik hoop dat Thomas er nog doorheen zakt", zegt Ten Dam in de aanloop naar de drie zware Pyreneeënetappes die het peloton krijgt voorgeschoteld.

Ten Dam reed dit seizoen al de Giro met Dumoulin. Daarin eindigde de Limburger na een felle strijd als tweede achter Froome, die als grote favoriet in de Tour van start ging. De Brit kan de vijfde renner in de geschiedenis worden die vijf keer de Tour wint - na Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain - maar vooralsnog staat hij deze Tour in het tweede gelid. Terwijl Dumoulin in zijn nek hijgt, moet Froome in zijn jacht op een vijfde Tourzege eerst teamgenoot en geletruidrager Geraint Thomas nog zien te achterhalen.

'Slechte dag'

Hoewel Thomas, Froome en Dumoulin in de eerste twee weken weinig tot niets op elkaar hebben toegegeven, kan in de slotweek zomaar ineens alles anders zijn, weet Ten Dam. "Thomas heeft al bijna een week in het geel gereden, dat gaat doorwegen. Ik hoop nog steeds dat hij een slechte dag krijgt", zegt Ten Dam over de verrassende klassementsleider uit Wales.

"Hoe meer hij gaat denken dat het geel in Parijs mogelijk is, hoe zenuwachtiger hij misschien wordt. Simon Yates had in mei de Giro volgens velen al gewonnen toen hij in de laatste week ineens instortte", wijst Ten Dam nog even op de verrassende ontknoping in de Italiaanse ronde.

Dat Sky wel erg sterk is, is ook Ten Dam niet ontgaan. Maar? "Onze ploeg is niet zo slecht als sommige mensen denken. Wij zaten ook nog met drie man bij Dumoulin aan de voet van Alpe d'Huez."

Stress

"Zoals het klassement nu staat, met nog drie bergritten en een tijdrit voor de boeg, staat het in principe goed. Behalve Thomas", meent Ten Dam. "Thomas rijdt de hele Tour al een zwaar verzet. Misschien breekt dat hem een keer op. De stress neemt toe. Voor Froome ben ik minder bang. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl