Geraint Thomas in de achtervolging op Chris Froome
NOS Wielrennen

'Strijd tussen Froome en Thomas komt tot kookpunt, maar explodeert niet'

Chris Froome begon aan de Ronde van Frankrijk als de uitgesproken kopman van Team Sky. Maar na twee weken Tour zit de gele trui stevig om de schouders van zijn meesterknecht Geraint Thomas. Het verschil in het klassement bedraagt ruim anderhalve minuut (1.39).

Met nog drie bergetappes en een tijdrit voor de boeg nadert de Tour, en daarmee ook de broederstrijd bij Sky, zijn ontknoping. Journalist Daniel Friebe, werkzaam voor onder andere het Engelse ITV, volgt de ploeg al jaren.

Aan de hand van vijf vragen schetst Friebe de verhoudingen bij Sky en werpt hij een blik op de derde week.

Wat zou Sky ervan vinden als niet Froome, maar Thomas de Tour wint?
"Ik denk dat het voor de uitstraling van de ploeg zelfs beter is als Thomas wint. Froome is dan wel verlost van de salbutamolzaak, zijn populariteit is natuurlijk nog altijd niet goed. Een overwinning van Thomas is beter uit te leggen aan het publiek."

"Bovendien past de ontwikkeling van Thomas ook heel goed in het verhaal van Sky. Hij werd als jonge Britse baanwielrenner opgeleid tot misschien wel de winnaar van de Ronde van Frankrijk. Ik denk dat manager Dave Brailsford het persoonlijk mooier zou vinden als Thomas wint."

Geraint Thomas en Chris Froome

De ploeg spreekt nog altijd uit dat Froome de kopman is. Snap je dat?
"Ja, Thomas moet de derde week nog maar zien te overleven. Kijk naar Simon Yates in de Giro, die leek na twee weken op weg naar de overwinning, maar stortte helemaal in. Thomas heeft nog niet laten zien dat hij het drie weken kan volhouden."

"Toch steunen ze Thomas wel en dat vind ik logisch. Sky heeft tijdens de koers nog geen keuze hoeven maken, omdat Froome en hij altijd wel in een groep met andere renners reden. Ze zijn nog niet met z'n tweeën vooraan overgebleven."

Als je Thomas in zijn carrière één ding kan verwijten, is het een gebrek aan ambitie.

Daniel Friebe

Maar wat gebeurt er als ze wel samen overblijven?
"De prioriteit voor Sky is het lossen van Tom Dumoulin. Daarnaast verwacht ik dat Froome zal gaan aanvallen en Thomas moet verdedigen. Dat aanvallen past wel bij Froome."

"En omdat hij nog steeds de kopman wordt genoemd, zal niemand hem beschuldigen van oncollegiaal gedrag bij een aanval op Thomas."

Bekijk hier hoe Froome in de etappe van zaterdag in de achtervolging gaat op Thomas. Dumoulin profiteert daarvan:

Thomas valt aan, Froome neemt Dumoulin op sleeptouw

Froome en Thomas kunnen goed met elkaar overweg, maar waarin verschillen ze?
"Froome is een echte killer, daarin wordt hij misschien weleens wat onderschat. Wat dat betreft heeft hij een ander karakter dan Thomas."

"Natuurlijk wil Thomas de Tour winnen, maar als je hem in zijn carrière één ding kan verwijten, is het een gebrek aan ambitie. Thomas is al 32, hij had een jaar of vier geleden in deze positie moeten zitten."

"Dit is misschien wel zijn enige kans om de Tour te winnen. Ik acht het niet waarschijnlijk dat Sky hem volgend jaar ineens als kopman gaat aanwijzen, hij is al te oud om nog als talent voor grote rondes te worden beschouwd."

Afgelopen woensdag: Thomas in de aanval, Froome moet passen en kijkt om

In 2012 zagen we een felle strijd tussen Bradley Wiggins en Froome, de knecht was toen sterker dan zijn kopman. Ligt zo'n scenario weer op de loer?
"Froome en Thomas zijn vrienden, maar verschillen wel. Thomas is beleefd en bescheiden, hij heeft in het peloton geen vijanden en zeker bij Sky niet. Froome is minder makkelijk in de omgang."

"Maar de situatie is echt anders dan in 2012, dat zegt Brailsford ook. De verhoudingen waren toen veel slechter, ook omdat de vrouwen van beide renners op sociale media olie op het vuur gooiden. Dat zal bij Thomas niet gebeuren."

"Ik verwacht dat de Tour zeker nog tot een kookpunt komt. Maar de kans dat het zo gaat exploderen als destijds, is heel klein."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl